fbpx
European Western Balkans
Region

Fajon: Svi sa nestrpljenjem čekaju agendu o proširenju EU

Tanja Fajon; Foto: Evropski parlament

SARAJEVO – Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da u Evropskoj uniji trenutno postoji “ugodna klima” kada se radi o proširenju na Zapadni Balkan i dodala da svi sa nestrpljenjem očekuju strategiju o proširenju, čije je objavljivanje najavljeno za početak februara, a u kojoj će se obelodaniti konkretniji koraci koje bi države trebalo da naprave na putu prema članstvu.

“Ako smo na početku mandata Komisije pod vođstvom Žan Klod Junkera dobili jasnu poruku da tokom petogodišnjeg perioda neće biti novih članica i proširenja, onda sada, kada se polako bližimo kraju mandata, imamo jasne poruke o tome kako Brisel i dalje računa da će se Uniji u dogledno vreme pridružiti zapadnobalkanske države”, rekla je Fajon u intervjuu za Fenu.

Ona je pojasnila da to znači da je EU na neki način ponovo “pružila ruku” i stavila do znanja da želi region u svom “dvorištu”, a da je sada na redu da zemlje regiona “korektnim rezultatima u sprovođenju reformi iskoriste taj povoljan trenutak i pokažu da se zaista žele pridruži EU”.

Govoreći o evropskom putu BiH, ona je kazala da “nedostatak dogovora unutar BiH zbog kompleksne strukture države i odsustva iskrene želje lidera u BiH da se situacija promeni”, usporava put BiH ka EU.

Ona je dodala i da je “BiH veoma često najslabija karika u lancu zapadnobalkanskih država na putu prema Uniji” kao i da je to tokom nedavne posete napomenuo i evropski komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Han.

“Volela bih da 2018. godina bude godina kada će BiH dobiti status kandidata i podsećam da je to isključivo u rukama lidera u BiH”, rekla je Fajon i dodala da još postoji nada da će BiH odgovoriti na upitnik EK o članstvu.w

Povezani članci

Erjavec: Pitanje granica na Zapadnom Balkanu je teško rešiti do 2025.

EWB

Mogerini: Na sastanku – o saradnji i evropskoj perspektivi ZB

EWB

Kukan o napretku Srbije: Brže u otvaranje poglavlja, ali bez prečice

EWB