fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: U EU kovid pasoš ne može vakcina koju EMA nije odobrila

Tanja Fajon; Foto: Evropska unija

BRISEL – Poslanica EP Tanja Fajon izjavila je da EU ima stroge zakonske regulative za odobravanje i sertifikaciju vakcina i da je očigledno da kovid pasoši Unije neće moći da prepoznaju vakcinu koju Evropska agencija za lekove (EMA) još nije odobrila, prenosi Nova.rs. 

“Očekuje se da će Komisija usvojiti svoj predlog o kovid pasošima tek ove nedelje. Kako još uvek nije na stolu, ne mogu ga komentarisati. Međutim, čvrsto verujem da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se što pre vratimo u normalu. Verzija kovid pasoša EU mogla bi biti samo jedno od rešenja za lakše putovanje i prelazak granice”, navodi Fajon. 

Ona kaže da je i dalje uverena da takva inicijativa mora ostati nediskriminišuća,  kao i da se mora poštovati individualno pravo na zaštitu podataka i privatnost.

Kako ističe, postoje standardi kvaliteta, sigurnosti i efikasnosti koje treba poštovati i uzeti u obzir.

“Što se tiče priznatih vakcina, EU ima stroge zakonske regulative za odobrenje i sertifikaciju vakcina. Očigledno je da verzija EU kovid pasoša ne može prepoznati vakcinu koju EMA još nije odobrila. Konkretno, kada su u pitanju kineske vakcine, nijedna kompanija iz Kine nije podnela zahtev za odobrenje na tržištu. Stoga se takve vakcine ne mogu razmatrati u EU”, navodi Fajon.

Ona, međutim, podseća da EMA razmatra usklađenost ruske vakcine Sputnjik V sa uobičajenim EU standardima, kada je reč o efikasnosti, bezbednosti i kvalitetu, i navodi da se na to proverava od 4. marta ove godine.

Picula: Uvođenje kovid pasoša diskriminatorno

“Najveći broj građana većine članica Evropske unije još nije primio ni prvu dozu vakcine, pa bi uvođenje kovid pasoša bilo diskriminatorno prema golemoj većini građana same Unije, nezavisno od toga jesu li primili cepivo koje ima odobrenje Evropske agencije za lekove ili neko drugo, pa tek onda i građana trećih zemalja, poput Srbije”, izjavio je za Nova.rs Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske.

Picula je ocenio da bi prema nekim informacijama sistem kovid pasoša trebalo da stupi na snagu do leta, bude li na vreme izglasan.

“Doista, kako možemo čitati u medijima, pravo na takav dokument bi mogle imati samo osobe vakcinisane cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove, a glavni razlog tome je izbegavanje rizika povezanih s odgovornošću EU i kontrolom kvalitete za neodobrena cjepiva”, rekao je Picula.

On je istakao da iako uvođenje kovid pasoša zahtevaju zemlje članice EU kojima je turizam jedan od važnijih izvora prihoda, i njega zanima kako će na kraju izgledati taj predlog Evropske komisije.

“Naime, najveći broj građana većine članica Unije još uvek nije primio ni prvu dozu cepiva, pa bi ovakav potez bio diskriminatoran prema golemoj većini građana same Unije, nezavisno od toga jesu li primili cepivo koje ima odobrenje Evropske agencije za lekove ili neko drugo, pa tek onda i građana trećih zemalja, poput Srbije”, rekao je Tonino Picula.

On je dodao da prema do sada poznatim podacima, vakcinisanje i kovid pasoši i dalje neće biti uslov za slobodno kretanje, već će to i dalje biti pre svega negativni testovi i karantin.

“Dakle, ni samo vakcinisanje neće postati obavezno, no svakako će pojednostaviti kretanje. Zasad jedino utešno zvuči činjenica kako se računa da bi kovid pasoši trebalo da prestanu da važe s krajem pandemije”, zaključio je  Picula.

Mekalister: Zapadni Balkan uključiti u slobodno kretanje širom Šengena

Predsedavajući Odborom za spolje poslove Evropskog parlamenta (AFET) Dejvid Mekalister kaže da bi i zemlje Zapadnog Balkana trebalo uključiti u procese kojima se preko zdravstvenih sertifikata postepeno vraća sloboda kretanja unutar Evrope, prenosi Nova.rs. 

“Ako zemlje Zapadnog Balkana ispune neophodne uslove treba da učinimo sve kako bi i njih, pored 27 zemlja EU uključili u slobodno kratnje širom Šengena”, kaže Mekalister.

Dejvid Mekalister je povodom predloga Evropske komisije o izdavanju digitalnih zelenih sertifikata za putovanja unutar EU, naglasio da ima mnogo stvari koje bi trebalo da se urade i razmotre u tom pravcu kada su zemlje Zapadnog Balkana u pitanju.

“Ovo nije samo političko pitanje, već i vrlo tehničko pitanje gde će EU da sasluša mišljenja eksperata Evropske agencije za lekove o tome da li su potrebni standardi ispunjeni u zemljama Zapadnog Balkana”, zaključuje Mekalister.

On naglašava da je vakcinacija protiv Kovid-19 ključna za okončanje pandemije, postepeni povratak u normalu, ali i za očuvanje evropskog načina života, koji podrazumeva i slobodu putovanja širom Evrope.

Povezani članci

Izglasana deklaracija na sednici POSP-a

EWB

Spoljnopolitički ciljevi Srbije u suprotnosti sa ciljevima EU

Katarina Anđelković

Brnabić pred evropskim parlamentarcima

EWB