fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon za DW: Situacija u Srbiji nije pogodna za brze izbore

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BERLIN – Društvo i zemlja su jako podeljeni, odgovornost je svih političara da izbegavaju zapaljivi jezik, da se suprotstave govoru mržnje, izbegavaju dodatne društvene podele i da ne zavaravaju javnost informacijama, kako pre tako i za vreme i posle izborne kampanje, rekla je predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom Tanja Fajon u intervjuu za Dojče Vele. 

Fajon je istakla da trenutna situacija nije pogodna za brze izbore.

Ona je ocenila da bi mudra odluka bila da se izbori ne održavaju u trenutku dok još traje pandemija, ali da vlasti odlučuju o tome.

“Još uvek smo u globalnoj pandemiji i pitanje je kako je moguće napraviti uslove da ljudi imaju poverenja, da veruju da njihovo zdravlje neće biti dovedeno u pitanje. Srpski narod zaslužuje da izađe na izbore i da slobodno da svoje glasove političkim strankama za koje veruje da će doneti bolju budućnost za njih i njihovu decu”, rekla je predsedavajuća Delegacijom EP za saradnju sa Srbijom.

Fajon naglašava da je njena prva poruka po pitanju izbora bila da je neophodno da se izvrše obaveze za poboljšanje izbornih ulova.

“Posebno je potreban radikalan korak kada je reč o medijima, ulozi i regulaciji javnih emitera kao i hitna deeskalacija tenzija i uklanjanje govora mržnje i zastrašivanja”, rekla je Fajon.

Kako je izjavila za DW, Vlada jeste napravila neka poboljšanja izbornih uslova, o kojima se govorilo tokom tri runde međustranačkih dijaloga, ali je napomenula da su još potrebnije dalje izmene i to posebno u cilju smanjenja napetosti i poboljšanja medijskog okruženja kako bi se stvorilo poverenje u izborni proces.

Ona je ocenila da je u Srbiji i pored otkazivanja izbora i svih izbornih aktivnosti, kampanja trajala i tokom vanrednog stanja, navodeći da kada vlast koristi pandemiju za svoje političke poene to nije ono što građani zaslužuju.

Fajon je istakla da defektne demokratije postoje i u EU, ali da je proces proširenja pravi put da se poboljša stanje demokratije, vladavine prava i medija.

“Dakle, postoji problem i sa naše strane, ali ja iskreno verujem da su proces proširenja na Zapadni Balkan i reforme koje se u tom procesu sprovode jedini i pravi put da se poboljša stanje demokratije, vladavine prava i medija”, rekla je Fajon dodajući da su za to potrebni lideri koji imaju odgovornost i rade iskreno u korist građana.

Ona je zaključila da Srbija verovatno neće ni biti deo EU dok ne prođe kroz ozbiljne reforme.

Povezani članci

SSP: Vlasti odbijaju pomoć Evrope jer ona kontroliše trošenje novca

EWB

Srbija za dve godine u samo jednom poglavlju ima “dobar napredak”, manje nego prethodnih godina

EWB

Nemec: EP već usvojio u Rezoluciji veliki deo zahteva građana u Srbiji

EWB