fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Zajednički sastanak ne pre leta, imamo dovoljno vremena, radimo virtuelno

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Žao mi je što čujem da je mnogo ličnih napada na mene u Srbiji, i kao političarke i kao žene. Iznenađena sam koliko puta su moje moje reči izvučene iz konteksta ili kada me prozivaju kao da je izveštaj EP o napretku Srbije moje lično mišljenje”,  izjavila je za N1 poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon.

Ona je naglasila da je sve spremno za drugu fazu međustranačkog dijaloga i da je uspostavljen jasan plan za razgovore sa svim stranama u tom dijalogu.

Ipak, sastanak uživo, kaže, ne može se očekivati pre leta, odnosno posle godišnjih odmora.

„Mi evroposlanici smo izdali saopštenje u kome se navodi da smo za naredna dva meseca uspostavili jasan ambiciozni plan sa liderima parlamentarnih grupa, liderima opozicije, predstavnicima drugih relevantnih aktera u Srbiji. Cilj je konsultacija i razmena mišljenja, prioriteta, koje ćemo staviti na agendu za drugu fazu međustranačkog dijaloga“, naglasila je Fajon, dodajući da se nada da će evroparlamentarci doći u Beograd što pre.

Ona je poručila da je potrebno da svi budu strpljivi, jer će biti dovoljno vremena.

„Ja bih poručila da svi budemo strpljivi. Mi bismo hteli da dođemo pre leta, ali mi svakako radimo. Radićemo na virtuelnim sastancima. Napravićemo bilateralne sastanke, i virtuelno možemo postići neke dogovore. Ne plašim se virtuelnog rada, imaćemo dovoljno vremena da se kasnije sretnemo i uživo“, izjavila je poslanica EP.

Prema njenim rečima apsolutno je neophodno da se sledeći izbori u Srbiji održe na slobodan i pošten način, dodajući da je optimista da će se sve dogovoreno i poštovati.

„Garant su svi koji učestvuju u dijalogu, i Skupština koja vodi dijalog i vlast u Srbiji, ne sme sve ostati na papiru. Važna je ozbiljnost svih političkih aktera, ako su iskreni da stvorimo zajedno uslove za poštene izbore. Mi smo samo fascilitator da pronađemo neku koheziju između opozicije i parlamentarnih grupa, ali trebamo angažman od srpske strane“, zaključila je Fajon.

Povezani članci

Koha: Sporazum Srbije i Kosova do 2019, Srbija u EU do 2025.

EWB

Deset bivših ministara spoljnih poslova pozvali na jedinstvo EU povodom proširenja

Tanjug

Ministarstvo posle mesec dana “primetilo” postojanje izveštaja EK o vladavini prava

EWB