fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Zastrašivanje novinara ne sme da postoji u kandidatu za članstvo u EU

Vladimir Orlić, Tanja Fajon i Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Bojan Stekić

BEOGRAD – Nova kopredsedavajuća Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU-Srbija Tanja Fajon izjavila je juče da je brine stanje medija u Srbiji i podsetila da je Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju zaključila da u ovoj oblasti nema napretka, prenosi N1.

Poslanica u Evropskom parlamentu Fajon je na prvom sastanku POSP-a nakon izbora za EP u maju izjavila da joj je žao što vidi da Srbija ne napreduje i da je brinu informacije o nasilju i zastrašivanju novinara, što ne bi trebalo da se događa u zemlji koja ima aspiracije da postane članica EU.

Ona je istakla da očekuje da se na dijalogu vlasti i opozicije kojim posreduje Evropski parlament povede razgovor o Regulatornom telu za elektronske medije i izrazila nadu da će najveći opozicioni savez prisustvovati sastanku. Mediji su preneli da će Fajon i novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik prisustvovati sastanku koji je zakazan za sredinu novembra.

Fajon je takođe izrazila zabrinutost zbog bojkota parlamenta od strane opozicije i pozdravila zaustavljanje prakse opstrukcije rada, prenosi N1.

Poslanica iz redova Socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu ranije je na tviteru napisala da Srbija mora da sprovede reformu pred parlamentarne izbore 2020. godine.

“Nastavljamo da aktivno podržavamo politiku proširenja EU i zagovaramo pristupanje Srbije kao najbolji način za razvoj države”, napisala je Fajon na tviteru nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić.

Kopredsedavajući POSP-om ispred Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić (SNS) na jučerašnjem sastanku je izjavio da se Srbija nalazi u boljoj situaciji što se tiče medijskih sloboda nego 2012, što, kako je rekao, pokazuju rang liste “Vorld pres” i “Ekonomist”.

On se zahvalio Evropskom parlamentu na posredovanju međustranačkim dijalogom i rekao da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen kada se ukinu carine.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je takođe prisustvovala sastanku POSP-a, rekla je da je tužilaštvo procesuiralo sve prijavljene napade na novinare i da će se rad na medijskoj strategiji nastaviti kada stignu komentari iz Brisela.

Prema planiranoj agendi, Fajon bi danas trebalo da se sastane sa predsednikom Vučićem, a zaključci jedanaestog zasedanja POSP-a očekuju se kasnije u toku dana.

Povezani članci

Kuburović: Pismo Evropskoj komisiji sledeće nedelje

EWB

Fajon: Pitanje je da li je ovakav srpski parlament legitiman

EWB

Tepić i Bilčik različito o izbornim uslovima u Srbiji

EWB