fbpx
European Western Balkans
Politika

Fajon: Zvanični Beograd tražio moje izuzeće iz međustranačkog dijaloga

Tanja Fajon; Foto: Tanjug / Filip Krainčanić

BEOGRAD – Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon potvrdila je da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju, dodajući da će više detalja o nastavku tih razgovora biti poznato u četvrtak posle dogovora predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačiča i predsedavajućeg Odboro za spoljne poslove EP (AFET) Dejvidom Mekalisterom.

“Nisam to čula od predsednika Vučića, već mi je Dejvid Mekalister preneo svoj razgovor sa Ivicom Dačićem koji je tražio da ja ne bude više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas, jer Evropska unija i mi u evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja” navela je gostujući u jutarnjem programu “Probudi se” na televiziji Nova S.

Ona je istakla da EU nije opostavljana nikakve uslove ko treba sa srpske strane da bude za pregovaračkim stolom.

“Mi ne utičemo na dogovor srpske strane ko će biti njihov pregovarač, pa ne mogu ni oni na naš. Mi imamo interna pravila sa evropske strane, pa je tako predviđeno da u ime grupacija u Evropskom parlamentu budemo prisutni gospodnik Bilčik i ja.  Sa srpske strane nikada nismo davala uslove ko da sedi. Nama je važno da su i vlast i opozicija deo dijaloga”, rekla je Fajon.

Pročitaj još: Vlast u Srbiji ne može da postavlja uslove Evropskom parlamentu o međustranačkom dijalogu 

Na pitanje zašto misli da je njeno učešće sporno za vlasti u Srbiji, ona je izjavila da ne zna konkretne razloge.

“Možda jer sam socijaldemokrata, možda jer sam kritikovala argumentovano neke stvari u Srbiji. Možda neko misli da predstavljam neki deo opozicije. Žao mi je što su moje izjave tako shvaćene u Srbiji, ali jednostavno sam navikla da političari na različite načine koriste moje ime. To je izgleda deo političke kulture u Srbiji, a ne samo tamo već i ovde u Sloveniji” zaključila je Fajon.

 

Povezani članci

Joksimović: Konferencija EU-Srbija do kraja juna, moguće otvaranje klastera ove godine

EWB

Skaparoti: Rusija želi da spreči napredak Balkana u evro-atlantskim integracijama

EWB

Izbori 21. juna, nastavak kampanje verovatno 11. maja

EWB