fbpx
European Western Balkans
Politika

FATF: Uprava za sprečavanje pranja novca neosnovano proveravala račune novinara i organizacija u Srbiji

Ministarstvo finansija; Foto: Mfin

BEOGRAD – Šest meseci nakon što je javnost saznala za namere Uprave za sprečavanje pranja novca da „češlja“ račune brojnih javnih ličnosti, nevladinih organizacija i medija, reagovao je i FATF – međudržavno telo za sprečavanje pranja novca rekavši da je takva provera bila bez osnova. Prethodno su isto to zaključili i eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava – da Srbija zloupotrebljava zakone protiv terorizma da potkopava i ograničava rad nevladinog sektora, prenosi Raskrinkavanje.

Kako se navodi FATF je ustanovio da Srbija, prema međunarodnim standardima, nema prava da traži ovakve podatke bez osnovane sumnje da organizacije učestvuju u finansiranju terorizma.

„Zahtevi bez osnovane sumnje (na pranje novca i finansiranje terorizma, prim. aut) nisu u skladu sa FATF standardima“, kažu u svom zvaničnom izjašnjenju o ovom slučaju i dodaju da institucije poput Uprave ne smeju takvim zahtevima da sprovode tzv. fishing expeditions – istragu koja služi za prikupljanje inkriminišućih informacija ili dokaza za neko drugo krivično delo.

Taj zaključak su doneli prošlog meseca, nakon što su im se obratile Ujedinjene nacije za ljudska prava zbog ovog slučaja. Prethodno su, u novembru 2020, ekspreti UN saopštili da se boje se da Srbija zloupotrebljava svoja ovlašćenja kako bi dobila podatke o onima koji prate rad vlasti i da bi suzbila slobodu govora.

„Neopravdanom upotrebom ovog zakona zastrašuju se pripadnici civilnog društva i oni koji brane ljudska prava, ograničavanjem njihovog rada i prigušivanjem svake kritike vlade“, navodi se u saopštenju UN.

Podsećamo, Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija Srbije sačinila je u julu mesecu prošle godine spisak zaposlenih u medijima i organizacija civilnog društva, uključujući medijska udruženja, čije bankarske podatke želi detaljno da proveri.

Uprava zahteva pristup bankarskim dokumentima tokom prošle godine kako bi utvrdila da li su nevladine organizacije i pojedinci povezani sa pranjem novca ili operacijama finansiranja terorizma.

Pročitaj još: Uprava za sprečavanje pranja novca traži uvid u transakcije novinara i nevladinih organizacija

Uočljivo je da su se na ovoj listi našla imena mnogih pojedinaca i organizacija koji otvoreno kritikuju vladu. OCD na listi gotovo isključivo se zalažu za pristupanje Srbiji EU i sprovođenje relevantnih reformi.

Među organizacijama su Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Građanske inicijative (GI), Evropski pokret u Srbija, Komitet pravnika za ljudska prava (IUCOM), Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava (IIHR) i drugi.

Povezani članci

Izveštaj Saveta Evrope: Govora mržnje nema u svim tekstovima, ali se širi netolerancija

EWB

Raste li uticaj Kine u Evropi?

EWB

Srbija bi kao država članica EU dobijala deset puta više sredstava nego danas

EWB