fbpx
European Western Balkans
Politika

FAZ: Srbija bi oslabila EU, njeni mediji šire antievropsko raspoloženje

Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

BERLIN – Onaj ko želi da primi Srbiju u EU mora da zna da bi tako samo još jedna Mаđarska ušla u blok. Država u kojoj se sada huškanjem protiv EU mogu dobiti izbori samo bi oslabila EU, piše novinar Majkl Martens za nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Uoči zapadnobalkanskog samita u Berlinu, novinar ističe da nijedna od šest država nije istinski spremna da postane članica Unije, a da je jedino Vlada Severne Makedonije okrenuta reformama.

Martens ističe da Srbija ima relativno dobru ekonomsku situaciju, ali se u on svom članku najviše osvrće na srpske provladine medije koji “koriste svaku priliku da sistematski i dnevno huškaju protiv EU”.

Primer za to su, kako navodi najgledanija televizija Pink i tabloid Infromer. To su mediji koji su “odlučujući elementi vlasti Aleksandra Vučića”, ističe FAZ u jučerašnjem tekstu.

Kada se Informer ne bavi blaćenjem Vučićevih protivnika, najmanje jednom nedeljno upozorava da se sprema rat protiv Srbije, EU predstavlja kao savez prijatelja Albanaca i gej-lobista čiji je cilj islamizacija Evrope, navodi se dalje u članku.

Sa druge strane, Informer podržava ruskog predsednika Vladimira Putina.

“Srbija bi trebalo da postane članica Ruske Federacije, a ne EU, ukoliko se slede saveti ovog dnevnog lista”, piše FAZ i dodaje da građani Srbije u anketama pokazuju najnižu stopu naklonosti prema EU, što a taj trend se uglavnom povećava nakon što država uđe u EU.

U predsednikovom okruženju kažu da se to mora razumeti. U Srbiji postoji jako proruskoi antizapadno raspoloženje. I da toj struji ne podilaze Vučić i njemu naklonjeni mediji, to bi radili drugi, a to nije u interesu Evrope, navodi nemački list.

“Ako je to objašnjenje tačno, to bi bio odlučujući argument protiv članstva Srbije u EU. Zašto bi EU omogućila političko učešće državi u kojoj se huškanje protiv Unije smatra instrumentom neophodnim za osiguranje vlasti”, zaključuje Martens.

Vučić: Mediji imaju svoja viđenja koja poštujem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je između ostalog i o stanju u srpskim medijima u tekstu koji je takođe juče objavio Frankfurter algemajne cajtung.

“Dragan Vučićević (glavni urednik Informera) moj je lični prijatel već 25 godina, međutim on je otvoreno proruski nastrojen. To je njegova pozicija. On podržava mene, ali ne i moju stranku koju često kritikuje”, tvrdi Vučić.

Upitan da prokomentrariše kritičke članke o EU i Kosovu koju su objavili albanski mediji Vučić odgovara da nije uredinik novina i da nema nameru da to i postane i dodaje da poštuje njihovo viđenje.

“Radim svakodnevno kako bih umirio očekivanja srpskog naroda po pitanju rešenja za Kosovo. Zbog toga sam u Srbiji svakodnevno označen kao “izdajica””, kaže Vučić i navodi televiziju N1 i dnevni list Danas kao primera medija koji izveštavaju u tom maniru.

Da li je to tačno ili ne, FAZ dodaje, njihovo istraživanje nije uspelo to da utvrdi.

Povezani članci

Biber: Medijima nikad gore

EWB

ENEMO: Pritisci na birače i zloupotreba državnih resursa tokom kampanje razlog za zabrinutost

EWB

Joksimović: Srbija ne mora da prizna Kosovo zbog EU

EWB