fbpx
European Western Balkans
Politika

Figaro: Vučić koristi koronavirus da bi ojačao svoj uticaj

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru; foto: Predsedništvo rbije/Dimitrije Goll

PARIZ – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije prestao da bude u kampanji, a upravljanje krizom koronavirusa koristi da se predstavi kao “spasitelj” nacije piše francuski list Figaro, prenosi beogradski dnevni list Danas. 

Prema pisanjima Figaro-a u Srbiji su bile uvedene najradikalnije mere kao što su vanredno stanje i policijski čas i to bez konsultacija parlamenta.

“Vučić je nastavio svoju kampanju upravljanjem krizom predstavljajući se kao spasitelj nacije. Ta propaganda se koristila na konferencijama za novinare koje su gotovo bile svakodnevne”, ocenili su oni.

Figaro je podsetion da je Vučić izjavio 7. aprila da će, ako treba, sam ući u avion i ići po respiratore.

“Lična isporuka respiratora, telefonski pozivi pacijentima, izražavanje zahvalnosti sa suzama u očima kineskom “bratu” ili “prijateljima” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata…To predstavlja sastavni deo komunikacionog sistema koji je uveden od kada je Vučić na vlasti – on je neprikosnoveni vođa, otac nacije. Njega konsultuju za sve i on odlučuje o svemu”, za Figaro je rekao akademik Dušan Teodorović.

Francuski list preneo je primer novinara koji su postavljali “suviše nezgodna pitanja” na konferencijama za novinare, zbog čega su iste bile bez novinara.

Oni su takođe podsetili na slučaj pretnji novinarki nedeljnika Vreme Jovani Gligorijević, kao i na privođenje novinarke Nove.rs Ane Lalić i Tatjane Lazarević iz KoSSev-a.

“Osećajući rastuće ogorčenje, predsednik Vučić je zakazao parlamentarne i lokalne izbore za 21. jun posle odlaganja zbog epidemije koronavirusa, i u žurbi je poslednjih dana počeo sa ublažavanjem mera karantina”, naveo je ovaj francuski list, dodajući da se nastavljaju koškanja između vlasti i opozicije i pripadnika snaga bezbednosti ispred Skupštine Srbije koja je nastavila sa radom 5. maja.

Frankfurter rundšau: Vučić žuri na izbore pre recesije

Nemački list Frankfurter rundšau piše o žurbi vlasti u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, gde žele da održe izbore usred pandemije pre nego što dođu teške ekonoske posledice, prenosi Dojče vele. 

Kriza sa virusom još nije prošla, a namučenom Balkanu već preti sledeća krizna dolina: zbog izvesnosti da se bliži recesija, vlade na isteku mandata teraju građane na birališta”, piše ovaj nemački list.

Kako su istakli, gotovo da nema sumnje u ubedljivu pobedu Vučićeve nacionalno-populističke Srpske napredne stranke, s obzirom na kontrolisane medije i rascepkanu opoziciju.

“Uprkos tome, prvi talasi otkaza i pogoršane prognoze privrednog rasta podstiču Vučića da odigra na letnje, umesto na jesenje izbote”, navode iz Frankfurter rundšau.

Austrijski Prese o opasnom životu kritičara vlasti u Srbiji

Pažnju austrijskog lista Prese privuklo je podmetanje požara u kući šefa vojnog sindikata koji se zamerio kako navode predsedniku Vučiću.

“Pažnju izaziva podmetanje požara u kući šefa vojnog sindikata koji se zamerio predsedniku Vučiću. Iz Vlade nisu stigle izjave solidarnosti”, naveli su oni u naslovu teksta “Kritičari u Srbiji žive opasno”, prenosi Dojče vele. 

Oni su podsetili da je samo pepeo ostao od vojnog bungalova u Surčinu gde živi Dejan Pavlović, predsednik sindikata “Sloga” Vojske Srbije.

Bečki list prenosi da je Pavlović oštro kritikovao rukovodioce u vojsci, jer su ugrožavali zdravlje vojnika tokom pandemije.

“Umesto izraza solidarnosti sa žrtvom požara, iz Ministarstva odbrane stigla je samo pretnja tužnbom protiv sindikata zbog uznemiravanja javnosti”, piše Prese. 

Povezani članci

Srbija će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU za borbu protiv COVID-19

Aleksandar Ivković

Brnabić: Hrvatska preti blokiranjem evropskog puta Srbije

EWB

Fabrici: Dogovori postignuti u dijalogu treba da se ispoštuju

Tanjug