fbpx
European Western Balkans
Evropa

Finac Aleksandar Štub novi kandidat za predsednika Evropske komisije

Aleksandar Štub; Foto: Evropski parlament

STRAZBUR – Bivši premijer Finske Aleksandar Štub najavio je u utorak kandidaturu za predsednika Evropske komisije ispred Evropske narodne partije (EPP), čime je istovremeno postao protivkandidat Nemcu Manferdu Veberu.

“Nakon malo razmišljanja i ohrabrenja od strane prijatelja, odlučio sam da se kandidujem”, rekao je Štub, koji je trenutno potpredsednik Evropske investicione banke, podseća Politiko.

Izbori za novi saziv Evrpopskog parlamenta koji će, zajedno sa Evropskim savetom, odrediti sastav nove Evropske komisije, održaće se u maju naredne godine. Kao najveća panevropska stranka, EPP će početkom novembra održati unutarstranačke izbore za vodećeg kandidata (Spitzenkandidat), koga će predložiti za predsednika Komisije ukoliko je bude sastavljala.

Štub, aktivni triatlonac, izjavio je da će, za njega, izbori za Spitzenkandidat-a biti poput plivanja, evropski izbori poput vožnje bicikla, a sastavljanje nove Evropske komisije poput trčanja.

Finski političar doktorirao je međunarodnu politiku na Londonskoj školi za ekonomiju (LSE). Bio je savetnik predsednika Komisije Romana Prodija od 2001. do 2003, potom poslanik u Evropskom parlamentu od 2004. do 2008, pre nego što je postao ministar za spoljne poslove, a potom i za evropske poslove svoje države. Funkciju premijera obavljao je nepunih godinu dana, od 2014. do 2015.

Snažan naglasak u svojoj kampanji Štub je stavio na evropske vrednosti. “Mislim da su evropske vrednosti napadnute i u EU i u našoj partiji. Osnovna ljudska prava, sloboda, liberalna demokratija, vladavina prava: ako se ne budemo držali ovih fundamentalnih principa, ne ostaje nam ništa”, rekao je Stab, prenosi EURACTIV.

Zalaganjem za vladavinu prava i rodnu ravnopravnost, Štub je postavio sebe na levi centar Evropske narodne partije, što čini njegovu kampanju sličnom politici Emanuela Makrona, ocenjuje ovaj briselski portal.

Takođe je izrazio nepoverenje prema Fidesu, partiji mađarskog premijera Viktora Orbana. “Kada se radi o vrednostima, postoje samo dve opcije, ili ste sa nama ili niste”, izjavio je. Veber, sa druge strane, do sada je pokazao mekši stav prema Orbanu.

Ono što može da ide na ruku Štubu u okršaju s Veberom jeste strah drugih članica EU da bi nemačka kontrolisala previše grana vlasti Unije ukoliko bi i novi predsednik EK dolazio iz te države. Stab bi, prema tome, mogao da bude kompromisno rešenje, piše EURACTIV.

Takođe, kako podseća Politiko, Štub poseduje harizmu, energiju i prisustvo na društvenim mrežama. Iako ima 50 godina, do sada je uspeo da sebe predstavi kao pripadnika nove genracije, s obzirom na činjenicu da su vodeći funkcioneri EU već zašli u šezdesete.

“On je jedan od onih lidera koji će uspeti da postave dinamičnu agendu za Evropu, pogotovo po pitanjima veštačke inteligencije i cirkularne ekonomoje. On je moderna osoba”, rekao je trenutni potpredsednik Komisije i Štubov sunarodnik Jirki Katajnen.

Povezani članci

Samit u Briselu: Mejova o Bregzitu, Merkelovoj EU27 prioritet

EWB

Evropska komisija: Rešenja za zastoj Bregzita još nema

EWB

Šinas: Komisija se neće pridružiti tužbi Slovenije protiv Hrvatske

EWB