fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Finansijska pomoć države bila je blagovremena, ali ne i targetirana

Predstavljanje Vladinog programa; Foto: Ministarstvo finansija

BEOGRAD – Željko Tomić i Jelena Rančić iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) složili su se u Danu uživo na televiziji N1 da je u merama pomoći privredi nedostajala targetiranost.

Kako je rekla Rančić, kriza izazvana pandemijom prelila se na sve ekonomije u svetu.

“Razmere krize se praktično procenjuju na nivou onih iz 2008. godine, možda će biti čak i veće. EU je omogućila svim zemljama članicama da prekrše pravila o fiskalnom deficitu i dugu, zarad pomoći privredi i obezbeđivanja stabilnosti”, kaže ona.

U merama Vlade Srbije postojala je izdašnost, ali je nedostajala targetiranost, smatra Željko Tomić.

“Da novac dobiju oni koji su zaista u najvećoj krizi, kojima je najpotrebniji”, kaže on.

On je rekao da se u prvom krugu primene mera državne pomoći netargetiranost može opravdati željom za pravovremenošću, ali u drugom krugu koji je najavljen i sproveden, sigurno je bilo vremena za dodelu sredstava onima kojima su potrebnija.

Rančić dodaje da uspešnost ne zavisi samo od veličine paketa, nego i od trajanja krize, za koju se mislilo da će trajati da se završila sredinom ili krajem maja. Oporavak se, kaže ona, ne očekuje pre sredine 2021. godine.

Prema njenim rečima, u merama je postojala blagovremenost i izdašnost, ali je izostala targetiranost.

“To je očekivano u prvom paketu, zbog hitnosti, ali možda je trebalo u drugom paketu mera, bilo je više vremena za analize i donošenje konkretnih sektorskih mera”, kaže ona.

Tomić ističe da je prednost što se brzo reagovalo.

“Što nismo morali da čekamo analize. A nedostatak je što je takva pomoć linearno data i onima kojima nije potrebna, a taj iznos je drastično mogao da poboljša sektore koji su u krizi”, kaže on, dodajući da sredstva kojima raspolaže država sredstva građana, koje ćemo svi vraćati, kao i da “nisu beskonačno velika”.

On očekuje da će se pravi efekti ekonomske krize osetiti krajem ove i početkom sledeće godine.

Mišljenja je da firme kojima nisu bila potrebna sredstva, nije trebalo ni da se prijavljuju.

Rančić ističe da je drugi paket mera mnogo manje izdašan u odnosu na prvi.

“I to je očekivano, s obzirom da je prvi paket poprilično velik i da će država morati da uđe u mnogo veći deficit da bi pokrila sve troškove”, kaže ona.

Ključno je da država nastavi da izmiruje sve svoje obaveze prema privatnom sektoru, istakla je Rančić. Ona je navela saobraćaj i transport putnika i turističke organizacije kao posebno pogođene.


Članak je napisan u okviru projekta „Pripremi se za učešće“ koji sprovode CEP, NALED i portal European Western Balkans, uz podršku Evropske komisije, sa fokusom na proučavanje ekonomskih pitanja u procesu pristupanja Srbije EU i aktivno uključivanje organizacija civilnog društva u pregovore o pristupanju u odabranim ekonomskim poglavljima.

Povezani članci

Procenjivanje ekonomskog prisustva Rusije u Srbiji

Katarina Anđelković

Nema oporavka srpske privrede bez privrednog oporavka u Evropskoj uniji

EWB

Berg: Nova strategija EBRD za Srbiju sa fokusom na zelenoj ekonomiji

EWB