fbpx
European Western Balkans
Društvo

Finansijska pomoć EU za promociju ljudskih prava

BEOGRAD – Organizacijama civilnog društva svečano su danas u Beogradu, u okviru obeležavanja Medjunarodnog dana ljudskih prava, dodeljeni grantovi iz programa EU za projekte za koje je izdvojeno dva miliona evra.

Delegacija EU u Srbiji i Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom organizovali su u EU info centru dodelu grantova-projekata organizacijama civilnog društva u okviru EU programa Evropski instrument za ljudska prava i demokratiju 2016-2017.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar izrazila je zadovoljstvo što je danas predstavila projekte koji su dodeljeni u okviru EU programa u iznosu od, kako je navela, dva miliona evra.

“Danas su predstavljeni projekti koji su dodeljeni u iznosu od dva miliona evra i ti projekti će pomagati najugroženije kategorije u ostvarivanju osnovnih prava”, kazala je ona.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji rekla je da je “jako važno podsetiti na načelo jednakosti i ravnopravnosti”.

“Niste sami, Evropska unija je uz vas”, ponovila je reči Mateja Norčič Štamcar visoke predstavnice EU Federike Mogerini iz kratkog filma “Add your voices” koji je prikazan na početku skupa.

Mateja Norčič Štamcar je ocenila da “i pored teških finansijskih uslova u kojima većina udruženja i organizacija danas radi, neprofitni sektor u Srbiji i dalje odlikuje veliki entuzijazam i aktivizam”. Ona je zahvalila Vladi Srbije na kofinansiranju projekata i dodala da će EU nastaviti da pruža pomoć kroz slične projekte.

Žarko Stepanović v.d. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Srbije izrazio zadovoljstvo zbog istovremenog obeležavanja Dana ljudskih prava i potpisivanja ugovora o sufinasiranju projekata civilnog društva.

“U prethodnih šest godina smo sufinansirali 65 sličnih projekta s ukupnim iznosom od nešto više od 27 miliona dinara”, rekao je on.

Stepanović je kazao da je Medjunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar dan koji treba da podseti na dva osnovna načela jednakosti i ravnopravnosti.

Dodao je da je sloboda udruživanja “nešto što je izuzetno važno i što spada u konstitutivne principe ustavnog poretka”, a da je “jedan od osnovnih gradjanskih principa pravo na na udruživanje radi ostvarivanja odredjenog interesa.”

U EU info centru potpisani su ugovori za projekte koje će u trajanju od 12 do 24 meseca sprovoditi devet organizacija.

Na osnovu javnog poziva za sufinansiranje koji je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom raspisala 3. novembra 2017. podržano je sedam projekata.

Osnivač Fondacije Tijana Jurić, njen otac Igor Jurić, rekao je da će finansijska pomoć EU pomoći toj fondaciji da nastavi organizovanje radionica po školama radi ukazivanja na opasnosti na internetu i suzbijanja vršnjačkog nasilja.

On je rekao FoNetu da će Fondacija nastaviti da sprovodi istraživanja o bezbednosti dece u Srbiji.

Medju organizacijama koje su dobile pomoć su Inicijativa za inkluziju VelikiMali, projekat “Borba protiv diskriminacije dece i mladih iz najranjivijih grupa u obrazovanju”, Astra-Akcija protiv trgovine ljudima, projekat “Make it work for Youth -‘My way’”, Fondacija Ana i Vlade Divac, projekat “Jačanje rodne jednakosti položaja samohranih roditelja na tržištu rada u Srbiji”Civil Rights Defenders, projekat “Ko brani branitelje”, Centar za prava deteta, projekat “The right child to be heard” i Medjunarodna mreža pomoći I.A.N, projekat “Borba protiv torture i nekažnjivosti”.

Podržani su i Fondacija SOS Dečija sela Srbije, projekat “Alternativna briga i dečija prava u Srbiji”, Udruženje gradjana EGAL, projekat “Suočavanje s nasiljem i diskriminacijom prema LGBTI osobama uspostavljanje sistema monitoringa i izveštavanja” i Fondacija Tijana Jurić, projekat “Bezbednost i dobrobit dece i mladih”.

 

Povezani članci

Kako politika „štapa i šargarepe“ vodi ka fenomenu zarobljavanja države?

EWB

Četvrta faza izrade Programa ekonomskih reformi 2018-2020.

EWB

Forum sudija: Ne treba ignorisati tekovine EU

EWB