fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Finsko predsedavanje će nastaviti da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

Finski premijer Anti Rine predstavlja program; Foto: Flickr / FinnishGovernment

HELSINKI – Finska će nastaviti da radi na kredibilnoj perspektivi proširenja na Zapadni Balkan, koji je region od strateške važnosti za EU, stoji u finskom programu Predsedavanja Savetom EU “Održivi razvoj – održiva budućnost” objavljenom ove nedelje u Helsinkiju.

Za Finsku, politika proširenja je strateško ulaganje u mir, stabilnost i razvoj Evrope. Posvećenost ključnim evropskim vrednostima od esencijalnog je značaja za sve partnere koji žele da se pridruže Evropskoj uniji, stoji u programu.

Ova politika je objašnjena u jednom pasusu dokumenta od 17 strana.

Tokom ove nedelje, u razgovoru sa Jadrankom Joksimović, ministarkom za evropske integracije, finski ambasador Kimo Ladervita je takođe naglasio značaj stalne podrške Finske u procesu Evropske integracije Srbije i politike proširenja EU.

“Finska se zalaže za individualni pristup prema zemljama kandidatima – zasnivanim isključivo na pravednoj proceni napretka u dostizanju pozatih kriterijuma”, rekao je Ladervita.

Prema programu Finskog predsedavanja Saveta EU, prioriteti tog predsedavanja su jačanje ključnih vrednosti i vladavine prava, veća kompetativnost i socijalna uključenost Evropske unij, jačanje pozicije EU kao globalnog lidera u klimatskim aktivnostima i sveobuhvatna zaštita bezbednosti njenih građana.

Ovo predsedavanje će biti prvo da integriše nove prioritete proistekle iz Strateške agende 2019-2024. u rad Saveta. Strateška agenda treba da da smernice za rad institucijama u narednih pet godina.

Ona se uglavnom fokusira na četiri glavan rioriteta: zaštita građana i sloboda, razvoj jake i vibrantne ekonomske osnove, izgradnja klimatsko neutralne, zelene, pravedne i socijalne Evrope, kao i promovisanje evropskih interesa i vrednosti na globalnoj pozornici.

Povezani članci

Dometi unutrašnjeg dijaloga

Stefan Surlić

Ponovo aktiviran Budžetski fond za nacionalne manjine

EWB

Gert Jan Kopman na čelu Generalnog direktorata EK za susedstvo i pregovore o proširenju

EWB