fbpx
European Western Balkans
Politika

Flekenštajn i Gojković: Zaključke prve runde dijaloga primeniti do narednog sastanka

Narodna skupština; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Potrebno je preduzeti korake kako bi se dalje poboljšali uslovi za održavanje parlamentarnih izbora, pre narednog međustranačkog dijaloga sredinom novembra, navodi se u zajedničkoj izjavi posrednika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković.

Kao jedan od narednih koraka izjava navodi i kreiranje jednakog pristupa medijima, naročito javnim servisima za sve političke partije koje učestvuju u izbornom procesu.

U izjavi je naglašeno i da je važno da svi predlozi budu predmet transparentnih procedura, kao i punog nadzora Parlamenta, pre nego što se sprovedu.

Oni su istakli da je za sve predloge važno da se dobije povratna informaciju od OEBS/ODHIR-a, kako bi se osiguralo da budu u potpunosti sa njihovim preporukama.

Eduard Kukan i Knut Flekenštajn posredovali su prvom rundom dijaloga između vlasti i dela opozicije 9. i 10. oktobra.

Savez za Srbiju ne odustaje od bojkota

Prvom posredovanom dijalogu od strane poslanika EP, nisu prisustvovali predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju.

„Po odabiru formata može se prepoznati da li je namera da se postigne napretka ili ne, a ovo nije format u kojem je moguće ostvari progres“, rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, prenosi Danas.

On je istakao da Savez za Srbiju ne učestvuje u pregovorima o izbornim uslovima jer ne žele da građanima šalju zbunjujuće poruke, posle konačno proglašenog bojkota narednih parlamentarnih izbora.

S druge strane, predsedavajući SzS i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izneo je da se sa bivšim poslanikom Evropskog parlamenta, Knutom Flekenštajnom  sastao u „četiri oka“ ranije ove nedelje.

„Flekenštajn je dobro upoznat sa ovdašnjom situacijom, zna sadržaj izveštaj Evropske komisije koji govori isto što i mi, a to je da nema uslova za fer i poštene izbore u Srbiji“, rekao je Lutovac, dodajući da mu je Flekenštajn potvrdio da bi trebalo da se sastane i sa predstavnicima ostalih opozicionih stranaka.

Kako Danas prenosi, Maja Gojković predsednica Skupštine Srbije izjavila da je zadovoljna kako je prošla prva runda razgovora, i pozvala je sve aktere da dođu u novembru na drugu rundu razgovora na kojoj će se sa predstavnicima EP razgovarati o medijima i atmosferi u Narodnoj skupštini.

Međustranački dijalog u Narodnoj skupštini o poboljšanju uslova za parlamentarne izbore, posredstvom Evropskog parlamenta, formalno je ustanovljen nakon razmene pisama između predsednika Odbora za spoljne poslove EP i Dejvida Mekalistera i predsednice NS Maje Gojković.

Povezani članci

Oštre reakcije nakon napada u skupštinskoj sali na KRIK i CRTA-u

EWB

Konferencija “EU i Zapadni Balkan: Ka većem obostranom angažovanju i verodostojnim politikama”

EWB

Dačić i Mekalister: Podrška međustranačkom dijalogu

EWB