fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Flesenkemper: Izazovi sa funkcionisanjem demokratskih institucija u Srbiji evoluirali

Tobias Flesenkemper; Foto: Savet Evrope

BEOGRAD – Srbija je sprovela skoro 90 odsto presuda Evropskog suda za ljudska prava od 2006. godine, kada je prva doneta, kaže šef misije Saveta Evrope u Beogradu Tobias Flesenkemper.

Flesenkemper je u intervjuu za portal European Western Balkans rekao da je Srbija među prvih 10 zemalja Saveta Evrope po broju novih žalbi u odnosu na broj stanovnika, kao i po broju donetih presuda u 2017. godini.

*Intervju u originalu na engleskom jeziku možete pročitati ovde.

On navodi da Srbija nije među zemljama sa najvećim brojem predmeta koji čekaju pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Kaže da je do kraja 2017. godine pred sudom bilo 940 žalbi iz Srbije, što je manje od dva odsto ukupnih slučajeva pred sudom, kojih je oko 56.000.

Novi šef misije navodi da je glavni zadatak Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu da pomaže državi u implementiranju i dostizanju najviših standarda demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Srbija ove godine obeležava petnaestogodišnjicu članstva u Savetu Evrope, a izazovi sa funkcionisanjem demokratskih institucija su dalje evoluirali, istakao je Flesenkemper.

Memorandum Venecijanske komisije objavljen krajem oktobra pokazao je da su sve preporuke ovog tela povodom ustavnih reformi u oblasti pravosuđa usvojene, podsetio je on.

S druge strane, Komesar Saveta Evrope za ljudska prava primetio je ranije ove godine pogoršavajuću situaciju u oblasti medijskih sloboda. Flesenkemper je istakao da Savet Evrope, zajedno sa EU, sprovodi nekoliko projekata kako bi došlo do napretka u ovoj oblasti.

Upitan o stanju lokalne samouprave u Srbiji, šef misije potvrdio je da će se gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović obratiti na sledećoj sednici Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti 6. novembra, na kojoj će govoriti o pritiscima sa kojima se lokalne opozicione vlasti suočavaju.

Povezani članci

Kako će reforma proširenja uticati na Srbiju?

Nikola Burazer

Neprijateljska atmosfera prema organizacijama civilnog društva ne prestaje

Sofija Popović

Konvent nastavlja da prati proces izrade ERP-a i ESRP-a

EWB