fbpx
European Western Balkans
Politika

Flesenkemper: Neophodne su konkretne promene u oblasti pravosuđa

Tobijas Flesenkemper; Foto: Savet Evrope

BEOGRAD – Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper je izjavio za N1 da u Srbiji ima određenih pomaka u poboljšanju u oblasti pravosuđa, ali da su neophodne konkretne promene, na današnjem sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i Saveta Evrope „Horizontalni program za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“.

„Mora više da se uradi kako bi se pojačala autonomija tužilaca, mora da se postigne više u reformi pravosuđa i sama Vlada je to najavila kroz ustavne promene. Sada je najvažnije vreme i zato u narednim mesecima očekujemo da su te promene implemetirane i da se sprovod“, rekao je Flesenkemper.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da bi Evropska unija, što se tiče deficita vladavine prava u zemljama kandidatima za prijem u EU, trebalo da bude još kritičnija prema nekim svojim članicama, jer se pokazao niz disfunkcionalnosti, prenosi FoNet.

“Pandemija je presložila prioritete, ali je proces pregovora o priključenju delimično zakočen i onim što se dešava u Uniji, suočenoj sa brojnim izazovima”, rekla je Joksimović.

Ona je navela da Skupština Srbije ima program rada, ali da bi parlament trebalo da pokaže pojačan interes za svoj deo posla u reformskom procesu i evropskim integracijama.

“Očekuje se da će se ubrzati dinamika rada parlamenta, vezana za taj proces”, rekla je Joksimović.

Ona je izrazila očekivanje da će ove godine proces pregovora Srbije o priključenju EU „doživeti razjašnjenje kako ćemo dalje pregovarati“, ali i dati neki podsticaj „ubrzanijoj i vidljivijoj dinamici“.

Povezani članci

Đilas na Samitu Socijaldemokrata: Narod u Srbiji nije zaboravio na evropski put i evropske vrednosti

EWB

Gojković s predsednicima parlamenata EU na skupu u Slovačkoj

EWB

Evropske integracije – Između države i civilnog društva

Emina Muminović