fbpx
European Western Balkans
Politika

Flesenkemper: Odluka o održavanju izbora u Srbiji je politička

Tobijas Flesenkemper; Foto: Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper rekao je da je odluka o odlaganju izbora u Srbiji zbog koronavirusa bila politička, kao i da je politička odluka o održavanju izbora, prenosi FoNet. 

Flesenkemper je, govoreći o izborima na video konferenciji koju su organizovali Evropski pokret u Srbiji (EPUS) i Fondacija Fridrih Ebert, rekao da još nije video punu procenu sanitarnih uslova, posledica ograničenje slobode kretanja, punu procenu o posvećenosti zaključcima međupartijskog dijaloga, ni procenu kako politička debata, uključujući i o ekonomskim posledicama, može biti održana.

Flesenkemper je rekao kako nije potrebno samo da Srbija ima dobru volju da primi posmatrače, već da mnogo zavisi od toga i da li organizacije mogu da pošalju posmatrače i da uslovi dolaska u Srbiju nisu isti za sve članice OEBS.

On je tokom debate na temu “Vladavina prava i pitanje ljudskih prava” rekao da je generalni sekretar Saveta Evrope još na početku krize upozorio sve da nijedna mera ne sme zaustaviti demokratiju i sudstvo i istakao da kriza nije gotova i da pandemija ima dramatične posledice po ljude koji se suočavaju sa ekonomskim i zdravstvenim problemima, te da će kriza imati uticaj i na demokratiju u Srbiji.

Potpredsednik EPuS Vladimir Međak istakao je da je vanredno stanje jedini način da se izbori odlože, ali da je pitanje kako je uvedeno vanredno stanje i da će to što vanredno stanje nije uvela Skupština Srbije dugo biti tema za raspravu.

On je rekao da je na primer opština Zvezdara održala elektronsku sednicu, da se hrvatski Sabor dogovorio da na sednicu parlamenta poslaničke grupe pošalju po dva predstavnika i da “gde je bilo volje, našao se i način” da se održe sednice skupštine.

Međak je ukazao da je Skupština, kada je usvojila odluku o uvođenju vanrednog stanja, usvojila i odluku koja je rebalans budžeta i da je rebalans praktično usvojen bez rasprave.

Predsednik Upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović rekao je da se tokom epidemije koronavirusa Srbija suočila sa ozbiljnim izazovima po pitanju prava i sloboda i da je njega zabrinuo uticaj politike na slobodu izražavanja i medija i da je kriza pokazala elementarni nedostatak poverenja, jer građani vide da su institucije obesmišljene.

Diplomata Branka Latinović rekla je da kada država odluči da uvede vanredno stanje, vanrednu situaciju ili situaciju uzbune, da se tada pokazuje njena sposobnost da očuva osnovna prava i da je to ispit zrelosti i demokratije.

“Mere, kao mere nisu sporne, već načini i metode kako se to uvodi”, zaključila je Latinović.

Povezani članci

Međunarodni evropski pokret pokrenuo peticiju zbog stanja u Srbiji, poziva EU da reaguje

EWB

Varhelji: Evropska unija isporučuje rezultate

EWB

Infrastruktura ili vladavina prava – šta je bio fokus Vučićevih sastanaka Briselu?

EWB