fbpx
European Western Balkans
Društvo

Flesenkemper: I u kriznim situacijama ljudska prava ostaju jednako važna

Tobijas Flesenkemper; Foto: Predsedništvo Srbije

BEOGRAD – I u kriznim situacijama ljudska prava ostaju važna kao i uvek, poručio je šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper u saopštenju povodom pandemije COVID-19.

“Posledice pandemije i krize na društvo, demokratiju, kulturu, vladavinu prava, ekonomiju i evropsku saradnju oblikovaće naš rad u doglednoj budućnosti. U kriznim vremenima ljudska prava ostaju važna kao i uvek. Savet Evrope zalaže se za demokratsko društvo, zasnovano na pravima i slobodama, koje se neguje zajedničkim saznanjima koja su razvijena naukom i istraživanjem i koja cvetaju podjednakim učešćem svih, bez diskriminacije utemeljene u vladavini prava”, rekao je Flesenkemper.

Flesenkemper je dodao da je Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu preduzela sve mere predostrožnosti koje su preduzele srpske vlasti i sledi preporuku i uputstva Svetske zdravstvene organizacije. Većina uobičajenih aktivnosti Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, poput javnih događaja, konferencija, seminara, radionica sa mnogim vladinim i nevladinim partnerima u Srbiji se trenutno zaustavlja. Deo njih se odvija putem elektronske komunikacije.

“Međutim, da bismo svima omogućili pristup radu Saveta Evrope, počećemo da koristimo našu veb stranicu i našu Fejsbuk stranicu na inovativne načine. Predstavićemo vam još više tema i standarda na kojima smo radili u Srbiji i u saradnji sa našim srpskim partnerima. Takođe ćemo predstaviti sredstva, kao što su naši online kursevi, i istražiti druga sredstva koja će vam omogućiti da se bavite vrednostima i standardima Saveta Evrope”, poručuje Flesenkemper.

On je naglasio da danas, u ovoj vanrednoj situaciji, vrednosti i ciljevi međunarodne saradnje i evropskog jedinstva ostaju vodeći principi Saveta Evrope.

“Kriza se može prevazići solidarnošću na svim nivoima. Svaka osoba računa. Svi mi pravimo razliku. Ozbiljnost izbijanja pandemije u Srbiji može se, nadamo se, ublažiti merama koje stupaju na snagu. Ipak, potrebno je strpljenje”, rekao je šef Kancelarije Saveta Evrope.

U ime celog tima Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Flesenkemper je poželeo građanima dobro zdravlje i optimizam u narednom periodu, ističući uverenje da će se evropska društva ojačati zajedno.

Povezani članci

Morvai: Učešće građana ključno za Berlinski proces

EWB

Benedikt: Srbi i Albanci da učine kao Nemci i Francuzi

EWB

Kostić: Izbori tokom pandemije – drastično suženje prostora demokratije

EWB