fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Video

[VIDEO] Fogel: Srbija će morati da napravi veliki ustupak

BEOGRAD – Rok 2025. godine za ulazak Srbije u EU nije realističan, ali nije ni nemoguć, ipak, postoje velike prepreke koje se moraju prebroditi, ocenio je Tobi Fogel, istraživač Centra za evropske politike iz Brisela. Rekao je da je bilans snaga između Beograda i Prištine nejednak, i da će Srbija morati da napravi veliki ustupak, a Kosovo ne.

“Srpske diplomate kažu – spremni smo za otvaranje pet poglavlja, a EU je rekla – hajde da se otvore dva. To je signal EU da Srbija mora da se pobrine za nekoliko vrlo važnih političkih pitanja pre nego što brže krene na tom putu. To je upozorenje Brisela da stvari nisu baš sjajne”, ocenio je Fogel.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da je postojala nada da će doći do sporazuma neke vrste Beograda i Prištine, ali da nije realistično da se to desi.

“Bilans snaga između dve strane je nejednak, Srbija će morati da napravi veliki ustupak, a Kosovo ne, već će od toga imati koristi”, kazao je.

Od Srbije će se tražiti da, dodao je, de fakto prizna Kosovo, u nekom obliku, kao nezavisnu drzavu, i kao preduslov za ulazak u EU i Srbije i Kosova.

“To je situacija u kojoj EU kaže – vi u Srbiji da biste ušli, morate da date u nekom obliku priznanje, suština je priznanje da Kosovo više nije pod kontrolom Srbije, nije u okviru suvereniteta Srbije, i to je veliki zahtev, nista nije uporedivo sa tim što će se tražiti od Kosova”, istakao je on.

On je rekao da od samita EU u Londonu očekivanja nisu visoka već umerena. “Biće potpisano nekoliko ugovora, inicijativa, ali to neće dati viliki podsticaj procesu proširenja Unije, ili više strateškom pristupu Brisela Zapadnom Balkanu”, ocenio je.

Fogel je rekao je i da je ironija da se samit održava u zemlji koja sledeće godine u ovo vreme više neće biti članica EU, a da istovrmeno pokušava da zemljama ovde u regionu govori da se reformišu da bi ušle u EU iz koje ona izlazi.

Povezani članci

Da li će učešće na popisu poboljšati poziciju albanske manjine u Srbiji?

Sanja Petrov

Biber: Srpska vlast može sasvim dobro da živi sa statusom kvo po pitanju Kosova i evropskih integracija

EWB

Nova geopolitička realnost Evrope

Duško Lopandić