fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Fogo: NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Džejms Fogo; Foto: US Navy

BEOGRAD – Odnosi Beograda i Moskve neće uticati na partnerstvo sa NATO-om, a KFOR je potpuno spreman za sve scenarije koji mogu da proizađu iz dijaloga Beograda i Prištine, kazao je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo.

On je u intervjuu za dnevni list Kurir na pitanje da li su Srbija i Republika Srpska pretnja za Alijansu zbog ruskog uticaja rekao da su države članice NATO na Zapadnom Balkanu, one koje to žele da postanu, kao i članice Parnerstva za mir „demokratske zemlje u kojima ljudi slobodno odlučuju s kim će da budu saveznici“.

„Srbija saražuje sa SAD, sa NATO, članica je Partnerstva za mir i istovremeno održava dobre odnose sa Rusijom. To je izbor Srbije… Bilo bi dobro da Rusija sama pusti demokratske zemlje da same odluče da hoće li u NATO ili EU“, rekao je Fogo, dodvaši da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i njenu slobodu da bira svoje partnere.

Fogo je rekao i da je NATO spreman na sve scenarije o „promeni granica“ u regionu o kojima se spekuliše u medijima i ocenio da bi poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu bila „veoma korisna“ za smirivanje tenzija.

Po njegovim rečima, izveštaji NATO-a i Ekološkog programa Ujedinjenih nacija su pokazali da su uticaji osiromašenog uranijuma koji je bio korišćen tokom intervencije 1999. godine zanemarljivi i da nemaju efekte na vodu ili lanac ishrane.

Povezani članci

Nema zajedničke bezbednosne politike EU bez suseda

EWB

Stoltenberg: Zakoni o transformaciji Kosovskih bezbesnosnih snaga neće uticati na KFOR

Mateja Agatonović

BCBP objavio analizu “Sektor bezbednosti u vanrednom stanju: testiranje demokratije”

EWB