fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Fogo: NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije

Džejms Fogo; Foto: US Navy

BEOGRAD – Odnosi Beograda i Moskve neće uticati na partnerstvo sa NATO-om, a KFOR je potpuno spreman za sve scenarije koji mogu da proizađu iz dijaloga Beograda i Prištine, kazao je komandant združenih snaga NATO-a u Napulju admiral Džejms Fogo.

On je u intervjuu za dnevni list Kurir na pitanje da li su Srbija i Republika Srpska pretnja za Alijansu zbog ruskog uticaja rekao da su države članice NATO na Zapadnom Balkanu, one koje to žele da postanu, kao i članice Parnerstva za mir „demokratske zemlje u kojima ljudi slobodno odlučuju s kim će da budu saveznici“.

„Srbija saražuje sa SAD, sa NATO, članica je Partnerstva za mir i istovremeno održava dobre odnose sa Rusijom. To je izbor Srbije… Bilo bi dobro da Rusija sama pusti demokratske zemlje da same odluče da hoće li u NATO ili EU“, rekao je Fogo, dodvaši da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i njenu slobodu da bira svoje partnere.

Fogo je rekao i da je NATO spreman na sve scenarije o „promeni granica“ u regionu o kojima se spekuliše u medijima i ocenio da bi poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu bila „veoma korisna“ za smirivanje tenzija.

Po njegovim rečima, izveštaji NATO-a i Ekološkog programa Ujedinjenih nacija su pokazali da su uticaji osiromašenog uranijuma koji je bio korišćen tokom intervencije 1999. godine zanemarljivi i da nemaju efekte na vodu ili lanac ishrane.

Povezani članci

Srbija ostaje vojno neutralna zemlja

EWB

Srbija da usklađuje spoljnu politiku sa politikom Evropske unije

Emina Muminović

Odbor za spoljne poslove Srbije: Saradnja Srbije i NATO je uspešna i važna

EWB