fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon der Lajen: Ako Brisel ne ponudi perspektivu regionu, prazninu će popuniti drugi

Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu; Foto: Evropska unija

BRISEL – Imenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen radiće na pobojašnju političkih uslova, kako bi se nastavio proces proširenja EU, najavljeno je u Komisiji.

U EK kažu da je Fon der Lajen, povodom obeležavanja 30 godina od pada Belinskog zida, naglasila svoju dobro poznatu poziciju da zemlje Zapadnog Balkana moraju da imaju konkretu EU perspektivu.

Fon der Lajen je, dodaje se u Evropskoj komisiji, više puta ponovila i svoje zalaganje za otvaranje pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije.

“Imenovana predsednica će zajedno sa svojim timom raditi na poboljšanju političkih uslova kako bi se što je pre moguće u njenom mandatu otvorili pregovori”, kaže portparolka Komisije Dana Spinat.

Fon der Lajen je u svom govoru povodom obeležavanja 30 godina od pada Berliskog zida pozvala EU da ispuni dato obećanje i počne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

“Ako Brisel ne ponudi EU perspektivu državama Zapadnog Balkana tu prazninu popuniće drugi – Kina, Rusija, Turska ili Saudijska Arabija”, izjavila je Fon der Lajen.

Ona je zaključila da je istorija EU od 1989. godine pokazala da se “uvek isplati kada Unija otvori svoje srce”.

Povezani članci

Fon Kramon: Srbija se ne pridržava propisa o zagađenju vazduha zbog privilegija koje Vučić daje kineskim investitorima

EWB

Knajsel: Balkan značajan deo Evrope

EWB

Vučić sa Fabricijem: Članstvo u EU prioritetni cilj Srbije

EWB