fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon der Lajen: Evropska komisija podržava Makronovu ideju o Evropskoj političkoj zajednici

Ursula fon der Lajen, govor o Stanju EU 2021; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas tokom obraćanja plenarnoj sednici u Evropskom parlamentu da je ovo trenutak da EU razmisli o snazi svoje demokratije i da okupi svoje partnere, uključujući i one koji su krenuli na put ka EU.

„Želim da ljudi Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije znaju: Vi ste deo naše porodice, vaša budućnost je u našoj Uniji, a naša Unija nije potpuna bez vas! naglasila je Fon der Lajen.

Ona je rekla da Evropska komisija podržava ideju o Evropskoj političkoj zajednici koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron.

“Treba da težimo da proširimo ovo jezgro demokratija. Najbolji način za to je  produbljivanje naših veza i jačanje demokratije. To počinje od tih zemalja na putu ka EU”, kaže rekla je predsednica EK.

Fon der Lajen se obratila plenarnoj sednici počevši od rata u Ukrajini. Najavila je da će u sredu otići u Ukrajinu kako bi razgovarala o pitanju jedinstvenog tržišta sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ona je takođe rekla da će EU uložiti 100 miliona evra za obnovu bombardovanih škola u Ukrajini.

„Očekuje nas dug put. Rekonstrukcija Ukrajine će zahtevati ogromna sredstva. To će biti napor koji će verovatno koštati nekoliko stotina milijardi dolara“, rekla je Fon der Lajen. Kao što se ranije i očekivalo, predsednica EK nije govorila o bilo kakvim najavama o daljim isporukama oružja iz EU Ukrajini, što je zvanični Kijev zatražio.

Povezani članci

Dačić: Regionalizacija nije zamena za EU, već brži put do nje

EWB

Bolja pripremljenost reagovanja na krize jedan od prioriteta Unije u narednom periodu

EWB

Ambasadori EU povodom Dana Evrope poručuju: Solidarnost je ključna reč

EWB