fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon der Lajen: Ključno da svih šest partnera na Balkanu razviju zajedničko regionalno tržište

Ursula fon der Lajen i Aleksandar Vučić; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Potrebno nam je više integracija u regionu i zbog toga je od vitalnog značaja da svih šest partnera na Zapadnom Balkanu čine jedan dobar tim, da razviju zajedničko regionalno tržište. To je od ključnog značaja za uspeh ekonomskog i investicionog plana, kao i za napredak na putu pristupanja Evropskoj uniji – puručila je Ursula fon der Lajen danas u Srbiji.

Kako prenosi Danas, predsednica Evropske komisije je u Donjem Međurovu kod Niša, gde je prisustvovala obeležavanju početka radova na modernizaciju pruge Niš – Brestovac, poručila i da paraf na ugovor o izgradnji Autoputa mira koji treba da poveže Niš i Prištinu predstavlja simbol snažne saradnje i projekata povezivanja, kroz koje se zajednički gradi evropska budućnost. Ona je istakla da je bolja budućnost Srbije u EU.

“Naravno, dosta posla je pred nama. Imamo prioritete, moramo da prevaziđemo pandemiju i moramo da podstaknemo ekonomski oporavak. Evropska unija je uložila znatne sume novca, kako bi se na hitan način borila protiv pandemije. Na Zapadnom Balkanu mobilisali smo 3,3 milijarde evra za podršku regionu. Srbija je dobila 23 miliona evra trenutne pomoći, medicinske zalihe i plan za širi paket za ekonomski oporavak”, kazala je Fon der Lajen.

Ona je dodala da je snažan zagovornik da Srbija bude u Evropskoj uniji.

“U tom kontekstu, zaista podržavam i pozdravljam to što Srbija stavlja snažan akcenat na reforme. Pohvaljujem vas za korake koje ste preduzeli”, rekla je fon der Lajen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen su simbolično, pritiskom na taster, označili početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji pruge Niš-Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10.

Ukupna vrednost modernizacije te deonice, koja je deo buduće brze pruge Beograd-Niš-Preševo, iznosi 59,9 miliona evra, a 85 odsto se finansira iz bespovratnih sredstava obezbeđenih iz fonda IPA 2015, a 15 odsto budžeta Srbije . Planirani rok za završetak radova na deonici je jun 2023. godine.

Vučić je kazao da je EU za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajnica na Koridoru 10 izdvojila skoro milijardu evra, na čemu im je “veoma zahvalan”, jer Srbija ne bi imala novac da uradi sve što jeste ili što planira.

Povezani članci

Tači: Pratićemo naredne poteze Srbije nakon izbora Vučića

EWB

Preporuke POSP-a: Poziv za progresivno usklađivanje sa spoljnom politikom EU, aktivnije komunicirati prednosti integracija

EWB

Šta su prioriteti rumunskog predsedavanja Savetom EU i gde je među njima Srbija?

Aleksandar Ivković