fbpx
European Western Balkans
Evropa Vesti

Fon der Lajen: Naša vrata su otvorena za Zapadni Balkan

Ursula fon der Lajen; Foto: Wikimedia Commons

STRAZBUR – Imenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je, predstavljajući program nove Evropske komisije, poručila da vrata EU ostaju otvorena za Zapadni Balkan.

“Moramo pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, istu istoriju, istu kulturu i delićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena”, poručila je fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen kaže da je zadovoljna što u svom timu ima iskusne diplomate kao što su Đuzep Borelj i Oliver Varhelji, koji će promovisati i štiti EU interese i podržati partnere EU.

“Jačaćemo naše partnere kroz saradnju, jer jaki partneri čine jaku EU”, kaže fon der Lajen.

Pored Zapdnog Balkna, koji je bio prva tačka u predstavljanju programa nove Evropske komisije, fon der Lajen je fokus stavila na zaštitu klime, ulogu EU u spoljnopolitičkim dešavanjima, trgovinu i ekonomiju EU, digitalizaciju i inovacije.

Ona je naglasila da će EU dobiti geopolitičku Komisiju koja joj je “hitno potrebna”.

“Zemlje Istoka, Zapada, Juga i sa Severa trebaju pravog parntera u EU”, ocenila je fon der Lajen.

Fon der Lajen je poručila da EU ne čine samo politika, zakoni i tržište, već da su joj na prvom mestu ljudi i njihove težnje ka slobodi, evropskim vrednostima i boljoj budućnosti.

“Tokom narednih pet godina radićemo na transformaciji svakog dela našeg društva i ekonomije”, navela je buduća predsednica Evropske komisije.

Ursula fon der Lajen je poslanicima Evropskog parlamenta poručila da su zajedno sastavili odličan EU tim i da od Parlamenta traži podršku za novi početak.

“Mi smo spremni. Što je još važnije – Evropa je spremna. Hajde da počnemo da radimo”, zaključila je fon der Lajen.

Evropski parlamentraci će nakon izlaganja Ursule fon der Lajen i debate glasti za davanje mandata celoj Evropskoj komisiji, uključujući i predsednicu Ursulu fon der Lajen, šefa diplomatije EU Đuzepa Borelja i 25 nominovanih komesara.

Ukoliko dobije očekivano “zeleno svetlo” Evropskog parlamenta, Evropska komisija počeće sa radom 1. decembra.

Povezani članci

EU podržala odlaganje Bregzita, Mejeva prihvatila ponuđene scenarije

EWB

Merkel Londonu: Ukidanje slobode kretanja imaće svoju cenu

EWB

Britanija: Sporazum o privremenoj carinskoj uniji, EK: Razmotrićemo predlog

EWB