fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon der Lajen: Potrebna je vizija uspešnog proširenja

Ursula fon der Lajen, govor o Stanju EU 2021; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – U svom godišnjem govoru o stanju Evropske unije, predsednica Evropske komisije Urusla Fon der Lajen je podržala ideju proširenja EU na najmanje 30 članica, rekavši da bi proširenje moglo biti „katalizator napretka“ u bloku. „Dokazali smo da možemo da budemo geopolitička unija i pokazali da možemo brzo da napredujemo kada smo ujedinjeni. I verujem da tim Evrope takođe funkcioniše na 30+“, rekla je ona.

„Budućnost Ukrajine, Moldavije i Zapadnog Balkana je u našoj Uniji. Moramo da postavimo viziju za uspešno proširenje”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lejen.

Fon der Lajen je upozorila da je pristupanje EU „zasnovano na zaslugama“ — drugim rečima, da zavisi od dalekosežnih reformi u zemljama kandidatima — i da će Komisija „uvek braniti ovaj princip“. „Vladavina prava i poštovanje osnovnih prava su i uvek će biti temelj naše Unije, sadašnjih i budućih država članica”.

„Sada blisko sarađujemo sa državama članicama kako bismo identifikovali napredak i probleme – i dali preporuke za narednu godinu. Ovo je osiguralo odgovornost pred ovim Domom i nacionalnim parlamentima. To je omogućilo dijalog između država članica. I to daje rezultate. Verujem da to može učiniti i za buduće države članice. Zbog toga sam veoma srećna što mogu da najavim da ćemo izveštaje o vladavini prava otvoriti onim zemljama kandidatima koje još brže napreduju. Ovo će ih staviti u ravnopravan položaj sa državama članicama i podržati ih u njihovim reformskim naporima“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je napomenula da je veliko proširenje „Evropski dan dobrodošlice“, dodajući da je to trijumf odlučnosti i nade nad teretima prošlosti.

„I za 20 godina od kada smo videli priču o ekonomskom uspehu koja je poboljšala živote miliona. Želim da se radujemo sledećem Evropskom danu dobrodošlice i sledećim ekonomskim uspešnim pričama. Znamo da ovo nije lak put“, zaključila je predsednica Evropske komisije.

Povezani članci

NKEU u Briselu: Region u fokusu EU, od Srbije zavisi hoće li iskoristiti šansu

Sofija Popović

GREKO: Srbija samo delimično primenila preporuke za borbu protiv korupcije

EWB

Brnabić: EU nije ćup novca, bolji život zavisi od nas

EWB