fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon der Lajen predstavila plan za približavanje Zapadnog Balkana EU koji se temelji na četiri stuba

Ursula fon der Lajen; Foto: Wikimedia Commons

BRATISLAVA – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je novi plan rasta za zemlje Zapadnog Balkana na GLOBSEC forumu u Bratislavi, sa ciljem da se Zapadni Balkan približi EU.

„Želimo da se nadovežemo na napredak postignut poslednjih meseci, ali takođe želimo da ljudima na Zapadnom Balkanu već danas donesemo neke od prednosti članstva u EU ”, rekla je fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je objasnila da je plan izgrađen na 4 važna stuba – približavanju Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu EU, produbljivanju regionalne ekonomske integracije, ubrzanju fundamentalnih reformi i povećanju pretpristupnih fondova na Zapadnom Balkanu.

„Ovo je donekle novi pristup Evropskoj uniji i mi ne samo da tražimo od naših partnera da naprave nove korake prema nama, već činimo i mi veliki korak ka njima. Naš zajednički cilj je da ubrzamo put ka Evropskoj uniji“, navela je fon der Lajen.

Ona je takođe objasnila da zemlje koje su na obećavajućem putu ka EU treba da imaju koristi od jedinstvenog tržišta koje je glavni pokretač ekonomskog uspeha država članica. Fon der Lajen je istakla mogućnost pridruživanja jedinstvenom digitalnom tržištu u oblasti kao što su e-trgovina, sajber bezbednost i mogućnost da se olakša trgovina robom i da se olakšaju plaćanja. Ona je objasnila da bliže povezivanje sa jedinstvenim tržištem EU ide ruku pod ruku sa zajedničkim regionalnim tržištem.

„Zajedničko regionalno tržište je ključno za otključavanje ogromnog ekonomskog potencijala u regionu i ključno je učiniti Zapadni Balkan privlačnijim za evropske investitore“, navela je fon der Lajen.

Ovo regionalno tržište takođe može pomoći da se ubrza proces pristupanja EU i unapred ponudi neke od prednosti, ali je, kako je napomenula, važno da se unapred ispune određeni uslovi za članstvo.

„Neke od reformi koje su deo procesa pristupanja su ključne za poverenje investitora. Razmislite samo o izgradnji nezavisnog i efikasnog pravosuđa, obezbeđivanju transparentnih javnih nabavki, jačanju borbe protiv korupcije i razmislite o celom energetskom tržištu, navela je predsednica Evropske komisije“.

Ona je dodala da region Zapadnog Balkana mora da poveća energetsku efikasnost, pojača energetsku diversifikaciju i primenu obnovljivih izvora energije kako bi se odvojio od ruskih fosilnih goriva i približio EU i ubrzao proces pristupanja.

„Spremni smo da podržimo Zapadni Balkan povećanjem pretpristupnog finansiranja“, rekla je fon der Lajen napomenuvši da postoji velika potreba za investicijama na Zapadnom Balkanu koje će poboljšati živote ljudi i pomoći njegovoj integraciji u Evropsku uniju.

Povezani članci

Srbija u decembru otvara samo jedno poglavlje

EWB

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije: Ima napretka, ali i ozbiljnih problema sa stanjem demokratije u Srbiji

EWB

Brandšteter: Da EU ojača, a Srbija što pre postane njen deo

EWB