fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon der Lajen u govoru o stanju EU: Pre kraja meseca posetiću Balkan, signal posvećenosti pristupanju

Ursula fon der Lajen, govor o Stanju EU 2021; Foto: Evropska unija

STRAZBUR – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je u današnjem govoru o stanju Unije posetu Zapadnom Balkanu pre kraja ovog meseca kako bi se poslao snažan signal posvećenosti procesu prisutpanju EU.

U septembru svake godine, predsednica Evropske komisije u Evropskom parlamentu drži govor o stanju Unije. U govoru se predstavlja pregled postignuća u prošloj godini i predstavljaju prioriteti za narednu godinu.

„U svetu sa više konkurencije, zaštita naših interesa nije samo u odbrani. Takođe se radi o stvaranju jakih i pouzdanih partnerstava. Ovo nije luksuz. To je od suštinske važnosti za našu buduću stabilnost, sigurnost i prosperitet. A ovaj posao počinje produbljivanjem našeg partnerstva sa najbližim saveznicima “, rekla je Ursula fon der Lajen.

Ona je najavila da će EU razviti novu agendu za globalne promene sa Sjedinjenim Državama.

„Evropska unija i Sjedinjene Države će uvek biti jače zajedno. Naravno, isto važi i za naše susede na Zapadnom Balkanu. Pre kraja meseca otputovaću u region da pošaljem snažan signal naše posvećenosti procesu pristupanja. Dugujemo to svim onim mladim ljudima koji veruju u budućnost Evrope ”, rekla je Fon der Lajen.

Zbog toga je, dodala je, EU pojačala svoju podršku kroz novi Investicioni i ekonomski plan, vredan oko trećine BDP -a regiona.

„Jer, poštovani poslanici, ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana je ulaganje u budućnost Evropske unije“, naglasila je ona.

Govoreći o angažovanju EU u indo-pacifičkom regionu, Fon der Lajen je rekla da će Unija raditi zajedno na produbljivanju trgovinskih veza, jačanju globalnih lanaca snabdevanja i razvoju novih investicionih projekata koji će uključivati zelene i digitalne tehnologije.

„Ovo je šablon kako Evropa može redizajnirati svoj model za povezivanje sveta. Prilično smo dobri u finansiranju puteva. Ali za Evropu nema smisla ako izgradimo savršen put između rudnika bakra u kineskom vlasništvu i luke u kineskom vlasništvu. Zato moramo da postanemo pametniji kada je u pitanju ova vrsta ulaganja“, rekla je ona.

Zbog toga će, rekla je Fon der Lajen, Evropska komisija uskoro predstaviti svoju novu strategiju povezivanja, koja će se implementirati sa partnerima širom sveta, nudeći transparentnost i dobro upravljanje.

Komisija je takođe objavila pismo o namerama Ursule fon der Lajen predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju i premijeru Slovenije, koja predsedava Savetom EU, Janezu Janši. Pismo o namerama se šalje istog dana kada se drži govor o stanju Unije, a služi istoj svrsi.

U uvodu na dve stranice, jedan pasus pisma o namerama takođe pominje Zapadni Balkan.

„Spoljni izazovi sa kojima se suočavamo takođe će se umnožavati kako u svetu bude sve više konkurencije. Dodatno ćemo ojačati naše partnerstvo sa NATO-om i našim saveznicima i razgovarati o zajedničkom putu napred u odbrani i bezbednosti. Nastavićemo da razvijamo globalna partnerstva i podržaćemo naše susedstvo, posebno Zapadni Balkan, na predstojećem samitu koji će organizovati slovenačko predsedavanje Savetom. Konačno, mi ćemo ostati posvećeni sprovođenju naših međunarodnih sporazuma i ostaćemo jedinstveni u podršci Irskoj i miru na irskom ostrvu“, navodi se u pismu o namerama.

Povezani članci

Biber: Kriza demokratije na Balkanu uprkos približavanju EU

EWB

Još uvek nepoznat tačan početak međustranačkog dijaloga, opozicija nezadovoljna odlaganjem

Sofija Popović

Brnabić: Pitaćemo EK koliko ima međunarodnih prava

EWB