fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon der Lajen: Zapadni Balkan je deo Evrope, ne samo usputna stanica na Putu svile

Ursula fon der Lajen u Evropskom parlamentu; Foto: Twitter / vonderleyen

BRISEL – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je budućnost Zapadnog Balkana u EU tokom svog prvog godišnjeg govora o stanju unije u Evropskom parlamentu.

„Poverenje je temelj snažnog partnerstva i Evropa će uvek biti spremna da izgradi jaka partnerstva sa najbližim susedima. Početak toga je Zapadni Balkan“, rekla je Fon der Lajen, odmah nakon što je naglasila probleme poverenja koje EU trenutno ima prema Ujedinjenom Kraljevstvu povodom pregovora o trgovinskom sporazumu.

Ona se osvrnula na najznačajnija dostignuća u vezi sa EU integracijama regiona u protekloj godini.

„Odluka, pre šest meseci, o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom bila je zaista istorijska. Zapravo, budućnost celog regiona je u Evropskoj uniji. Delimo istu istoriju, delimo istu sudbinu“, rekla je Fon der Lajen.

Dodala je da je Zapadni Balkan deo Evrope, a ne samo usputna stanica na Putu svile.

„Uskoro ćemo predstaviti paket ekonomskog oporavka za region, fokusirajući se na veliki broj investicionih inicijativa, a bićemo tu i za zemlje istočnog partnerstva i naše južne susede“, zaključila je Fon der Lajen.

Govor se takođe fokusirao na oporavak EU od pandemije COVID-19, digitalnu ekonomiju, životnu sredinu i odnose Unije sa Kinom i Sjedinjenim Državama.

Povezani članci

Predsednik Evropskog parlamenta Tajani u sredu u Beogradu

EWB

Vučić o nacrtu Rezolucije EP: Ne mogu da se iživljavaju na Moskvi, pa bi onda na Beogradu

EWB

Fon der Lajen: Srbija i Kosovo da prihvate plan Evropske unije

EWB