fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon der Lajen: Želim vrlo dobre odnose i intenzivan rad sa Zapadnim Balkanom

Ursula fon der Lajen; Foto: Evropska unija

BRISEL – Novoimenovana predsednica Evropske Komsiije Ursula fon der Lajen kaže da će Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta njegog rada tokom naredih pet godina mandata.

”Želim da Zapadni Balkan bude što je biliže moguće EU”, poručila je Fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je tokom predstavljanja novog tima evropskih komesara i njihovih zaduženja naglasila da je resor ”susedstva i proširenja” dodelila mađarskom komesaru Laslu Tročanjiju imajući u vidi činjenicu da Mađarska i ona, kao predsednica Evropske komisije, imaju jasan zajednički cilj kada je Zapdni Balkan u pitanju.

Pročitajte: Bivši Orbanov ministar pravde kandidat za komesara za proširenje EU

”Zapadni Balkan je važan za nas. Želim ih što je bliže moguće EU. Želim vrlo dobre odnose, intenzivan rad i saradnju sa njima. To će biti jedan od mojih glavnih fokusa tokom ovog predsedavanja”, poručila je Fon der Lajen.

Ona je naglasila da očekuje da će budući mađarski komesar za proširenje obavljati svoj posao imajući u vidu važnost oblasti kojom se bavi.

Ursula fon der Lajen ponovila su koraci za ulazak u EU ”jasni” i da su za napredak na tom putu prvenstveno odgovorne zemlje Zapadnog Balkana.

”Naša pravila se nisu promenila. Postoje osnovne vrednosti, a zemlje koje žele da se priključe EU moraće da pokažu da poštuju ista pravila, fundamentalne vrednosti, da ispunjavaju ulove i da su sposobne da budu članice EU”, kaže fon der Lajen.

Ona je u Briselu podsetila na značaj dosadašnjih proširnja kako za EU tako i za nove zemlje članice.

”Svi zajedno smo dobili na tome”, ocenila je Fon der Lajen.

Novoimenova predsednica Evropske komsije mađarskom komesaru dodelila je resor ”susedske politike i proširenja”. Prma prvim ocenam to predatavlja ”unapređenje” odnosno vraćanje zaduženja komesara sa pregovora o proširenju, što je bila zvaničan funkcija Johanesa Hana na politiku ”proširenja”.

Upitana da li ta promena u nazivu resora može da predstavljati signal da bi u toku njenog mandata moglo da dođe do značajnih pomaka u toj oblasti, Ursula fon der Lajen je naela da je u pitanju samo ”potpuno isti resor sa istim zaduženjima”, samo skrećenog imena.

Fon der Lajen je naglasila da će svi komesari pa i komesar za proširenje i susedšku politiku morati da prošu debatu u Evropskom parlamentu koji će dati i konačno zeleno svetlo za novi sastav Evropkse komsije.

I pre nego sto je Laslo Tročanji dobio oblast susedstva i proširenja u Briselu su se mogle čuti najave da bi upravo ovaj komesar mogao da ima najviše problema u razgovru sa evropskim poslaniciam jer je bio ministar pravde Mađarske u vreme kada je mađarska Vlada donosila zaokone koji su oštro kritikovani u Briselu.

U slučaju da Evropski parlament odbaci kandidaturu Tročanjija Mađarska će morati da imenuje novog komesara.

Povezani članci

Mekalister: Ključno stvoriti poverenje u institucije i jednake uslove

Sofija Popović

Borelj nastavlja konsultacije sa ministrima o Zapadnom Balkanu

EWB

Fajon i Bilčik: Evropski parlament će nastaviti posredovanje u međupartijskom dijalogu

EWB