fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Fon Kramon: Povećana izlaznost pozitivna, ali izbori ipak nisu bili ni slobodni ni fer

Viola fon Kramon; Foto: Evropska unija

BRISEL – Viola fon Kramon, poslanica Evropskog parlamenta iz poslaničke grupe Zelenih, ocenila je da su izbori održani u nedelju doneli pozitivne promene u odnosu na bojkot 2020. godine pošto je značajan broj građana glasao, ali da izbori ipak nisu bili ni fer ni slobodni. Ona je u saopštenju pozdravila činjenicu da će Srbija ponovo imati pluralistički parlament.

„Izbori u Srbiji ipak nisu bili ni fer niti slobodni. Mnoštvo problema je bilo prijavljeno pre i tokom izbornog dana koji su onemogućavali slobodno izražavanje volje i sprečavali pošteno nadmetanje“, ističe fon Kramon.

Kao glavne probleme ona vidi direktan pritisak na zaposlene u javnoj administraciji, zloupotrebu medija i državnih resursa, fizički napad na Pavla Grbovića, jednog od  opozicionih lidera kao i na kontrolore ispred koalicije Moramo, ali i prestanak rada RIK-a u toku izborne noći, čime je izostalo zvanično saopštavanje preliminarnih rezultata i izlaznosti.

Pored toga, ona dodaje kako postoje navodi da su osnovna prava Albanaca iz Preševske doline bila uskraćena, pošto im je bilo onemogućeno pravo glasa jer su prethodno bili izbrisani iz biračkog spiska.

„U želji da se pridruži EU, Srbija mora prvo da se pridržava njenih osnovnih vrednosti. Vladajuća SNS i reizabrani predsednik Aleksandar Vučić imaju obnovljen mandat, a time i dužnost da obnove demokratiju i vladavinu prava i ozbiljno shvate reforme procesa evropskih integracija“, ističe fon Kramon.

Ona na kraju dodaje kako Srbija mora u potpunosti da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije ili će u suprotnom snositi ozbiljne političke i finansijske posledice. Prema tome, pravo je vreme da Srbija načini proevropski korak ukoliko želi da nastavi put članstva u Uniju, zaključuje fon Kramon.

Povezani članci

Joksimović: Evropski put Srbije, najbolja opcija za mlade

EWB

Kurc posetio Beograd i Prištinu: Većina u EU podržava svaki dogovor koji obezbeđuje mir

EWB

Reakcije vlasti na pismo iz EP: Srbija slobodarska zemlja, poslanici dežurni mrzitelji Srbije

EWB