fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon Kramon: Srbija se ne pridržava propisa o zagađenju vazduha zbog privilegija koje Vučić daje kineskim investitorima

Viola fon Kramon Taubadel; Foto: Evropska unija

BRISEL – Reagujući na činjenicu da je Srbija među državama u kojoj je zabeležen najveći stepen zagađenja vazduha, poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih i izvestiteljka za Kosovo Viola fon Kramon Taubadel, izjavila je da se Srbija ne pridržava propisa o zagađenju vazduha zato što predsednik Srbije daje povlastice kineskim investitorima, prenosi Nova.rs.

„Pitate se zašto se Srbija ne pridržava propisa o zagađenju vazduha. Zato što Vučič smanjuje porez kineskim investitorima, umesto da ih kažnjava zbog nepoštovanja propisa“, napisala je Fon Kramon na Tviteru, podsećajući na pismo koje su poslanici Evropskog parlamenta uputili komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, u vezi sa sve većim kineskim uticajem u Srbiji.

Podsećamo, dvadeset šest članova Evropskog parlamenta uputilo je komesaru Varheljiju pismo u vezi sa sve većim kineskim uticajem u Srbiji i predstojećom štetom po životnu sredinu koja je nastala usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanije u Srbiji.

Poslanici su skrenuli pažnju na niz kineskih investicija teške industrije u i oko Smedereva, Bora i Kostoca, kao i fabriku guma Šandong Linglong u Zrenjaninu, i pozvali poverenika podseti Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila EU koja se odnose na proces pristupanja EU.

Pročitaj još: Pismo evroparlamentaraca Varheljiju: Zabrinuti smo zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji

Kako je navedeno, poslanici EP su skrenuli  pažnju na niz kineskih investicija teške industrije u i oko Smeredeva, Bora i Kostolca, kao i fabriku guma Šandong Linglong u Zrenjaninu, i pozvali poverenika da podseti Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila EU koja se odnose na proces pristupanja.

Povezani članci

Komesar Han u poseti Srbiji

EWB

Godišnji izveštaj Evropske komisije: Šta Srbiju očekuje sutra?

Aleksandar Ivković

Preporuke POSP-a: Poziv za progresivno usklađivanje sa spoljnom politikom EU, aktivnije komunicirati prednosti integracija

EWB