fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon Kramon: Srbiji nisu postavljani ultimatumi oko francusko-nemačkog plana

Viola fon Kramon; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu (EP) i izvestiteljka EP za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da Srbiji nisu postavljani ultimatumi i da je cilj predstavnika Zapada da Beogradu i Prištini ponude napredak u dijalogu, ali da plan EU jeste vezan za pomak u evrointegracijama.

Nije bilo nikakvih ultimattuma, rekla je Fon Kramon u intervjuu za današnjii broj “Vremena”, komentarišući izjave prdsednika Srbije koji je nedavni sastanak sa američko-evropskom petorkom opisao kao postavljanje ultimatuma – ili prihvatanje francusko-nemačkog plana ili obustavljanje evrointegracija.

“Budite uvereni da nismo ovde da postavljamo ultimatume. Zapadni predstavnici su došli u dobroj veri da pokrenu stvari i ponude Srbiji i Kosovu put napred“, rekla je nemačka poslanica Evropskog parlamenta.

Ona je, ukazavši da briselski dijalog traje već 12 godina, naglasila da razgovore treba nastaviti “o suštini, o čemu je reč i u planu EU”.

“Jasno je da svi u Srbiji znaju kako bez dogovora o Kosovu neće biti integracije u EU. Zato mislim da nije stvar u zaključku da evrointegracije neće napredovati ako dogovor propadne – to je očigledno”, naglasila je Viola fon Kramom.

Povezani članci

Brnabić se sastala sa Mekalisterom i Veberom u Briselu

EWB

Nova poglavlja do kraja godine

EWB

Fajon i Bilčik: Potrebno uraditi više za slobodu i profesionalizam medija

EWB