fbpx
European Western Balkans
Intervjui

Fon Kramon Taubadel: Borba protiv pandemije se koristi kao instrument protiv EU

Viola von Cramon Taubadel; Foto: Wikimedia Commons / Stephan Röhl

BEOGRAD – “Borba protiv pandemije se koristi kao instrument protiv Evropske unije, tako što se EU označava kao krivac, a Kina se veliča zbog pomoći. Pitam se zašto predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije poljubio svu opremu koju je Srbija dobila od EU. On pokušava da predstavi EU kao uzrok problema, dok Kina spasava svet. To, naprosto, nije tačno. U finansijskom i materijalnom smislu EU je učinila mnogo više. Jednostavno, Vučić širi dezinformacije”, kaže u razgovoru za Danas Viola fon Kramon Taubadel, poslanica Zelenih i izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu, odgovarajući na pitanje smatra li da se borba protiv koronavirusa politizuje u Srbiji.

Kako ocenjujete medijsku situaciju i vladavinu prava u Srbiji tokom aktuelnog vanrednog stanja?

Vidim veoma zabrinjavajuće tendencije u Srbiji i mnogim drugim zemljama gde lideri žele da iskoriste pandemiju kao izgovor da „dograbe“ još moći. Zastrašivanje i privođenje novinara je veoma opasan put. Iako je nakon hapšenja Ane Lalić određeni propis povučen, to ima posledice za sve druge novinare i svakoga ko želi da priča o problemima, što vodi ka autocenzuri. Najnovije hapšenje direktora doma za stare pokazuje da Vučić i vlasti žele da pokažu silu i umire one koji se zalažu za više „reda i bezbednosti“. To neće voditi delotvornim merama. Ne mogu da kažem da u ovom slučaju direktor doma nije pravio greške ili prekršio zakonska ovlašćenja i tako dalje, ali potrebno je da to bude utvrđeno u dugoj i opsežnoj istrazi. Brzo hapšenje i teški slogani nisu od pomoći. Ja nisam doktor, ali ono što zasigurno znam jeste da su nam potrebni otvorenost, kao i što više javno dostupnih informacija, budući da ne znamo protiv čega se i gde borimo ako ne znamo pravu situaciju. Ako zastrašimo donosioce odluka „na lokalu“, to će samo voditi lažima i dezinformacijama. Upravo je to ono što Srbija i druge države treba da izbegnu. Potrebni su nam jasne zakonske procedure i vladavina prava u ovoj kriznoj situaciji.

Kako komentarišete izjave srpskih zvaničnika o medijima i drugim “gorućim” temama?

Pristup informacijama je važniji nego što je to bio slučaj ikada ranije, zbog čega bi srpske vlasti trebalo da odgovaraju na pitanja brže nego u uobičajenim okolnostima, uskraćivanje informacija može bukvalno da košta života. Epidemiolozi i drugi stručnjaci mogu da reaguju samo kada znaju kakva je prava situacija u državi. Naravno, nigde u svetu ne postoji država koja zna koliko je tačno ljudi zaraženo, ali vlade treba da sakupljaju informacije. Ipak, postoje i bolji primeri, Kosovo je mnogo više “otvoreno” i informacije o COVID-19 su detaljnije.

Kako gledate na aktuelnu situaciju na Kosovu, gde je privođena urednica portala KoSSev, Tanja Lazarević?

Novinari obavljaju veoma važan posao dok izveštavaju sa “ prve linije fronta”. Mislim da je to privođenje veoma loš primer. Vlasti treba da pomognu radu novinara. Smatram da je neprihvatljivo privoditi bilo kog novinara dok radi svoj posao. U mnogim slučajevima novinari su poput vozača kamiona ili lekara, koji treba da izlaze napolje i susreću ljude kako bi obavljali svoj posao. Vlasti treba da prihvate tu realnost.

Povezani članci

[EWB intervju] Tepić: Evropi trenutno nismo prioritet, ali smo važni

Marina Zec

[EWB intervju] Dragojlović: EU da ponudi kompenzaciju Srbiji za sankcije Rusiji

Filip Lukić

[EWB Intervju] Fajon: U Srbiji postoji određen napredak, ali ne i rezultati koje želimo da vidimo

Sandra Maksimović