fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

Fon Kramon Taubadel: Očigledna zlouptreba izbornih uslova u Srbiji

Viola fon Kramon Taubadel; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon Taubadel izjavila je u intervjuu za Danas da Srbija, sa tačke funkcionalnosti demokratije, “definitivno napušta put EU integracije, ponašajući se na način koji je više nego za žaljenje”.

Fon Kramon Taubadel, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo i članica Spoljnopolitičkog odbora EP, ocenila je da ne postoji prostor da opoziciona stranka bude predstavljena u medijima, kao i da su “pravila procedura u parlamentu (Srbije) bila grubo kršena pre nego što je opozicija počela da bojkotuje njegov rad”.

“To je očigledna zloupotreba fer izbornog okruženja”, naglasila je evropska poslanica.

Ona se ove nedelje sastala sa predstavnicima opozicije u Evropskom parlamentu i najavila da planira da poseti Beograd ove godine.

“Specijalni izaslanik EU potreban za dijalog Beograda i Prištine”

U današnjem intervjuu za englesku verziju našeg portala, Fon Kramon Taubadel je komentarisala odnose Srbije i Kosova, poručujući da pozdravlja ideju o specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine, navodeći da bi to trebalo da bude neko ko ima političku težinu i prihvatljiv je obema stranama.

Ona je rekla da se nada da će Kosovo uskoro ukloniti carine od 100%, ali i da je to bila reakcija na kampanju za povlačenje priznanja što je, prema njoj, bio “nepotreban” potez Beograda.

Takođe je dodala da dijalog nije jedino pitanje kada je reč i o Srbiji i o Kosovu.

“Moramo se pozabaviti pitanjima korupcije, vladavine prava, socijalne politike, politike zaštite životne sredine i tako dalje: dugoročno nam je potreban dijalog, ali nije dobro kada Vučić i Tači mogu da se “izvuku” oko svega drugog, jer je Brisel fokusiran samo na dijalog Beograda i Prištine”, rekla Fon Kramon Taubadel.

Povezani članci

Norveški ambasador Jelsta: Zabrinut sam nasiljem u Beogradu i drugim gradovima

EWB

Fajon: Međustranački dijalog nije završen, moguća runda u januaru ili februaru

EWB

Za godinu dana Vlada usvojila 27% planiranih propisa u okviru EU integracija

EWB