fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon Kramon: Vlada Kosova odlučila da radi tvrdoglavo, dijalog neće funkcionisati bez kompromisa

Viola fon Kramon Taubadel; Foto: Evropska unija

PRIŠTINA – Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je u utorak gostujući na KTV da Vlada Kosova ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, prenosi KoSSev.  Detalje sporazuma nije želela da otkrije, ali je ukazala da pre postizanja konačnog dogovora, države moraju da sprovedu sve dosadašnje dogovore, uključujući i onaj o Asocijaciji.

„Mislim da je ono što sam čula da se to u poslednje vreme menja. I ovo je dobra vest jer tako treba da bude. Potreban nam je uobličen koncept kosovske strane o Asocijaciji“, rekla je ona upitana da prokomentariše reakciju premijera Kosova Aljbina Kurtija kada je razgovarao o Asocijaciji.

Ona je promenu stava Kosova po ovom pitanju videla kao deo kompromisa i dodala da nema drugih vesti za Asocijaciju, Fon Kramon je dodala da informacije dolaze sa „drugih mesta“. Ocenila je da ne bi bilo pametno da se Kosovo protivi Asocijaciji.

U emisiji “Interaktiv” Fon Kramon je izjavila da dijalog Kosova i Srbije neće funkcionisati bez kompromisa. Dijalog neće uspeti ako bude podnet samo zahtev za „trenutno priznanje“.

„Ako krenemo u dijalog tako što ćemo reći da ćemo voditi dijalog sa vama, rekavši da ćemo imati dijalog samo sa ovim rezultatom na stolu, onda će biti veoma teško postići dogovor. Tako da vidim da on mora nešto da ponudi svojim građanima ili stanovništvu. Ako imamo samo jedan zahtev koji kaže ‘Želim priznanje odmah’, onda to neće uspeti“, rekla je Fon Kramon, dodajući da se za uspeh u dijalogu mora ići korak po korak sa malim sporazumima.

Komentarišući stavove Kosova da bi sporazum bio povoljan samo uz priznanje u centru, Fon Kramon je rekla da obe strane treba da daju nešto.

„Ne želim da ulazim u detalje ovog aktuelnog formata dijaloga. Za mene je važno da prenesem poruku da obe strane moraju nešto da daju i ako jedna strana počne sa ‘na kraju dijaloga postoji samo jedan rezultat koji ja prihvatam’, onda imamo poteškoća. To neće funkcionisati na taj način“, rekla je ona i dodala kao „apsolutno ne“ na pitanje da li dijalog može da funkcioniše bez kompromisa.

Izvestiteljka za Kosovo je rekla da je na sastanku koji je imala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izrazila protivljenje lobiranju protiv nezavisnosti Kosova. Prema njenim rečima, oni su se „složili da se ne slažu”.

Pročitaj još: Fon Kramon nakon sastanka sa Vučićem: Na vlastima u Srbiji je da li hoće da budu “deo kluba”

„Čak i to može da se desi, u redu je. Mogu da živim s tim. Uostalom, mislim da on ima interes da vidi svoju zemlju u Evropskoj uniji. A i u njegovom je interesu da ima uspešan ishod dijaloga. A za to nam je potrebno rešenje“, rekla je Fon Kramon.

Zaključila je da je Vučićev govor povodom inauguracije na mesto predsednika Srbije, u kome je spomenuo „Kosovo i Metohiju”, trebalo da “zadovolji domaću publiku”.

Povezani članci

Koha: Sporazum Srbije i Kosova do 2019, Srbija u EU do 2025.

EWB

Bjornstad: Usklađivanje politike sa EU dovodi investitore

EWB

EU upozorila Beograd i Prištinu zbog premeštanja ambasada u Jerusalim

EWB