To znači da Srbija prvi put od januara 2014, kada je započela pristupne pregovore, neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje tokom jedne godine, piše Danas.

Povodom neotvaranja poglavlja Srbiji, Viola fon Kramon Taubadel, poslanica Zelenih i izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu, kaže za Danas: „Mi mislimo da je ovo važan signal i da su ovo dobre vesti za delotvoran pristup proširenju, koji se temelji na zaslugama.“

Upitana koliko uopšte ima smisla otvaranje novih poglavlja, budući da je Srbija prihvatila novu metodologiju proširenja EU, fon Kramon Taubadel istakla je da se poglavlja i dalje otvaraju pojedinačno, ali prema novoj metodologiji ona se tretiraju zajedno, u većim klasterima.

“Otvaranje novog poglavlja je znak da se proces kreće napred u pristupnim pregovorima. Zbog toga bi gospodin Vučić želeo da pokaže da sve ide dobro u Srbiji i da se država kreće napred u procesu evropske integracije. Ipak, komesar Varheji je mnogo puta naglasio da su ‘suštinske stvari na prvom mestu’, što znači da ukoliko ima problema sa suštinskim demokratskim institucijama u nekoj državi, proces proširenja ne treba da bude nastavljen. Nažalost, to je slučaj u Srbiji. Sama srž demokratskih principa je dovedena u opasnost ponašanjem Vučićevog režima. Neotvaranje poglavlja mi vidimo kao jasno ohrabrenje onima koji teže da dostignu i odbrane standarde ljudskih prava”, poručuje fon Kramon Taubadel za Danas.

Podsetimo, evropska poslanica je nedavno na svom Tviter nalogu kao dobru ocenila vest da Srbija neće otvoriti nova poglavlja, s obzirom na pogoršanje stanja demokratije. Na takav komentar burno su reagovali pojedini srpski zvaničnici, uključujući direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, koji je to ocenio kao „nezabeležen ispad evroposlanika“, navodi Danas. Iz ovog lista dodaju da je ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocenila da je poslanica Evropskog parlamenta otvoreno politički inspirisana protiv Vlade Srbije, te da njen tvit ne ide dalje od političke pristrasnosti koja se ustalila među pojedinim poslanicima pojedinih političkih grupa u Evropskom parlamentu. Danas podseća da je Srpska napredna stranka pridružena članica vladajuće Evropske narodne partije, dok je Viola fon Kramon Taubadel iz grupe Zelenih, četvrte po brojnosti u Evropskom parlamentu.