fbpx
European Western Balkans
Politika

Fon Kramon: Zabrinuti smo za međustranački dijalog

Viola von Cramon Taubadel; Foto: Wikimedia Commons / Stephan Röhl

BRISEL – Grupa Zelenih u celosti i ja lično ćemo veoma pažljivo pratiti međustranački dijalog, ali i pre nego što razgovori počnu, sve strane treba da znaju šta je rok, šta treba da bude postignuto i kako će se nadgledati primena tih odluka, rekla je za Danas poslanica Zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon Taubadel, prenosi FoNet.

“Zabrinuti smo za dijalog. Nije još jasno ko će učestvovati sa srpske strane”, rekla je poslanica i dodala da Zeleni sarađuju veoma blisko sa drugim grupama i žele da se postaraju da bojazni budu uvažene.

Pročitaj više: Viola fon Kramon: Treba nam proevropska Srbija

Upitana kako gleda na tvrdnju predsednika srpskog parlamenta Ivice Dačića da je predstojeći međustranački dijalog u Srbiji “za nas sporedan posao” i da “ne može da zameni izbore”, Viola fon Kramon n je rekla da je Vučić odlučio da se izbori održe 2022, “kada on želi da se to desi”.

“Jasno je da ne postoji nijedan ustavni ili zakonski razlog, to će se desiti samo zato što njemu najviše politički odgovara, što je nedopustivo”, rekla je fon Kramon i ukazala da vladavina prava upravo znači da se poštuju pravila čak i ukoliko to ne odgovara kratkoročnim ciljevima lidera.

“Članovi Narodne skupštine se biraju na četiri godine i mi treba da izrazimo svoju zabrinutost. Postoje mnogi reformski projekti koji su na čekanju. Srpska vlada treba da konačno prestane da govori o tome, i da sprovede te reforme u narednih nekoliko meseci. Ukoliko EU zaista želi da utiče na situaciju u vezi sa vladavinom prava u Srbiji, treba da se pozabavimo ovim pitanjem”, istakla je ona.

Fon Kramon je dodala da Evropski parlament treba da digne glas protiv govora mržnje srpskih političara i zvaničnika koji dolazi do njih, “kada oni napadaju na ličnoj osnovi visoko uvažene članove Evropskog parlamenta, jer to ne treba da dozvolimo”.

Ona je ukazala i da je uobičajena procedura da se predloži veliki broj amandmana na rezoluciju izvestioca za Srbiju Vladimira Bilčika o Srbiji, što je ona i učinila.

Pročitaj više: Skoro 400 amandmana na izveštaj EP o Srbiji: Poslanici za strožu kritiku stanja u zemlji

Povezani članci

Varhelji odgovorio evropskim poslanicima: Izveštaj ODIHR-a o izborima biće osnova za ocenu EK

EWB

Zvanični Beograd oštro o hitnoj rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji

EWB

Vučić i Mekalister o putu ka EU

EWB