fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Forest: Nisam siguran da bi uslove ispunile osnivači EU

Emanuel Forest ; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Izvršni direktor belgijske kompanije „Bouygues Europe“ i član borda Bečkog ekonomskog foruma (VEF) Emanuel Forest smatra da su uslovi za pristupanje EU, koje svaka zemlja kandidat mora ispuniti, suviše kompleksni i kaže da nije siguran da bi ih u ovom trenutku mogle ispuniti aktuelne članice Unije, čak ni zemlje osnivači.

On je, u izjavi Tanjugu, rekao da je, u vreme kada je studirao EU bila san koji su svi želeli da realizuju, a sada je EU postala kompleksna organizacija, u kojoj je, za ulazak, preče ispuniti administrativne obaveze od nekih ideala.

„Mislim da je to psoledica toga što je EU želela da uspostavi ekstremno integrisan prostor, a to znači mnogo zajedničkih pravila. To čini mnogo težim ulazak u EU“, objasnio je Forest.

Kaže da, kao Francuz, često u šali postavlja pitanje da li bi članice EU, pa čak i države osnivači, ispunili aktuelne uslove za pristupanje Uniji.

„Što se političke stabilnosti tiče mi u Francuskoj nemamo problema, ali, na primer, u Italiji to nije slučaj. Kada je reč o budžetskoj disciplini mi Francuzi nismo među najboljim đacima“, istakao je Forest.

Prema njegovim rečima, zemljama koje žele da pristupe EU nameću se uslovi koje ne ispunjavaju države koje su već članice.

Kaže i da veruje u Evropu regiona, jer tako, na primer, u Nemačkoj nema mnogo dodirnih tačaka između severa i juga zemlje, te je Bavarska bliža austrijskoj pokrajini Tirol nego nemačkoj pokrajini Meklenburg-Forpomern.

Na regionalnom nivou, kako ističe, treba da se pokrene integracija, a tu je pre svega neophodna privatna inicijativa.

Kako kaže, treba omogućiti slonodnu privatnu inicijativu, te je podsetio da je u tom pogledu novi šef francuske države Emanuel Makron najavio uklanjanje prepreka.

Povezani članci

Preporuke za unapređenje konkurencije u postupku javnih nabavki

EWB

Nove mere EU za ograničenje uvoza čelika (ne)će pogoditi Srbiju

Vukašin Živković

Zaštita potrošača u Srbiji po ugledu i uz podršku EU

EWB