fbpx
European Western Balkans
Politika

Formiran zajednički odbor za praćenje sprovođenja sporazuma Srbije i Kosova, na čelu Miroslav Lajčak

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak; Foto: FoNet

BRISEL – Evropska unija je saopštila 18. aprila da je formira, na čijem čelu će biti specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak. Odbor će nadzirati primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova koji su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti prihvatili na sastanku u Briselu 27. februara, kao i aneksa o implementaciji Sporazuma, koji je dogovoren 18. marta u Ohridu.

Upravo se u implementacionom aneksu, kao drugom delu Sporazuma, navodi da će u roku od 30 dana biti formiran Zajednički odbor kojim će predsedavati EU. Tačno mesec dana nakon sastanka na visokom nivou u Ohridu i neposredno pred istek postavljenog vremenskog roka ustanovljeno je zajedničko telo dve strane i Evropske unije kao posrednika.

Na ovaj način učinjeni su prvi koraci u procesu implementacije dogovora iz Brisela i Ohrida. Iako nije došlo do formalnog potpisivanja dokumenta od strane najviših zvaničnika Srbije i Kosova, Evropska unija ističe da su sporazum i prateći aneks pravno obavezujući i da dve strane moraju ispuniti preuzete obaveze. U aneksu o implementaciji, kojim se predviđaju dalji koraci, uprkos primarno naznačenim hitnim obavezama Prištine oko uspostavljanja aranžmana za samoupravu Srba na Kosovu, definisana su samo dva precizna vremenska roka – za stvaranje Zajedničkog odbora (u roku od 30 dana) i za održavanje donatorske konferencije u organizaciji EU (u roku od 150 dana).

Kod dosadašnjih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, upravo se sprovođenje pokazalo kao najslabija tačka, a slično telo nije formirano. Sada će Zajedničkim odborom za praćenje dogovora predsedavati Specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, dok će Srbiju predstavljati direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Petar Petković, a Kosovo ambasador pri Evropskoj uniji Agron Bajrami.

Istaknuto je da će se odbor sastajati redovno u Briselu, a prvi sastanak, na kome će biti precizirane nadležnosti, biće održan početkom maja, nakon narednog susreta na visokom nivou predsednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu 2. maja.

Povezani članci

Još jedno neusklađivanje Srbije sa restriktivnim merama EU prema Rusiji

EWB

Vučić ne prisustvuje samitu EU-Zapadni Balkan, Srbiju prvi put predstavlja Brnabić

EWB

Popović: Ekološki standardi u Srbiji se ne poštuju, strah građana opravdan

EWB SCREENING