fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Forum civilnog društva ove nedelje u Tirani: Proširenje EU, bezbednost i životna sredina među temama

Tirana; Foto: Wikimedia Commons

TIRANA – Ovogodišnji Forum civilnog društva održava se 14. i 15. oktobra u prestonici Albanije. Konačni dnevni red, objavljen u utorak, uključuje panele o proširenju EU, bezbednosti, digitalizaciji, zelenoj agendi i energiji.

Forum će biti otvoren u subotu, 14. oktobra, a učesnicima će se obratiti Erion Veliaj, gradonačelnik Tirane, Andi Dobruši, direktor za Zapadni Balkan u Fondaciji za otvoreno društvo, Manuel Zaracin, specijalni predstavnik Savezne Republike Nemačke i Joanis Armakolas, šef programa za Jugoistočnu Evropu u ELIAMEP-u.

Panel diskusije koje će biti održane prvog dana nose naslove „Politika proširenja“, „Rušenje barijera regionalnoj bezbednosnoj saradnji“, „Puni pristup jedinstvenom tržištu EU kao put ka prosperitetu“ i „Proces koji donosi rezultate: Unapređenje Berlinskog procesa kroz mehanizme odgovornosti”.

U nedelju, 15. oktobra, održaće se još četiri panel diskusije: „Izazivanje narativa o ‘nedostatku administrativnih kapaciteta’: Kako Zapadni Balkan može da apsorbuje više sredstava EU?“, „Ka pravednoj i inkluzivnoj energetskoj tranziciji“, „Preko digitalna ograda“ i „Izgledi istraživanja i inovacija vođenih mobilnošću“.

Govornici na Forumu civilnog društva biće više vladinih zvaničnika iz regiona: Tanja Miščević, ministarka evropskih integracija Srbije, Igli Hasani, ministar za Evropu i spoljne poslove Albanije, Taulant Bala, ministar unutrašnjih poslova Albanije, Dželal Svečlja, ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bojan Maričić, potpredsednik Vlade Severne Makedonije, kao i bivši ministri spoljnih poslova Albanije i Severne Makedonije, Ditmir Bušati i Nikola Dimitrov.

Predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog društva koji će govoriti na Forumu biće , između ostalih, Majlinda Bregu, generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju, Ardian Hačkaj, direktor istraživanja Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane, Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan i Adnan Ćerimagić, viši analitičar za Zapadni Balkan iz Evropske inicijative za stabilnost.

Forum civilnog društva Tirana 2023 organizuje Fondacija za otvoreno društvo – Zapadni Balkan, koja deluje u okviru mandata Vlade Albanije, koja trenutno predsedava Berlinskim procesom. Događaj je zajednički napor ove Fondacije, Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP) iz Atine i Instituta za saradnju i razvoj (CDI) iz Tirane.

Forum civilnog društva (CSF) je platforma za omogućavanje dijaloga između građana Zapadnog Balkana i regionalnih i evropskih donosilaca odluka, u okviru Berlinskog procesa. Pokrenut je 2015. godine Forumom civilnog društva na samitu Zapadnog Balkana u Beču 2015. Poslednji CSF organizovan je 2022. godine u Berlinu, a domaćini su bili Institut Aspen iz Nemačke i Udruženje jugoistočne Evrope koje je okupilo više od 100 učesnika.

Povezani članci

Konvent: Cenite informacije koje dolaze od civilnog društva

EWB

Fridom Haus: Srbija pala iz grupe slobodnih u grupu delimično slobodnih zemalja

EWB

CSF 2023: Treba osigurati sprovođenje Ugovora o Energetskoj zajednici kako bi se sprečilo zagađenje

EWB