fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Forum civilnog društva počinje danas u Trstu

CSF Trieste

TRST – Dvodnevni sastanak Foruma civilnog društva, koji je sastavni deo Berlinskog procesa, okupiće danas u Trstu više od 200 zapadnobalkanskih i evropskih organizacija civilnog društva i predstavnika država. Svrha ovog sastanka je predstavljanje političkih preporuka civilnog društva iz regiona na teme koje su na dnevnom redu međuvladinog Samita i pokretanje debate u vezi sa drugim važnim regionalnim pitanjima.

Predstavnici civilnog društva će se sutra sastati sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Anđelinom Alfanom, sa Johanesom Hanom, Evropskim komesarom za pregovore o proširenju, kao i sa ministrima spoljnih poslova Albanije, Makedonije i Crne Gore, Ditmirom Bušatijem, Nikolom Dimitrovim i Srđanom Darmanovićem kako bi razgovarali o političkim preporukama Foruma civilnog društva na teme regionalne saradnje i bilateralnih odnosa, vladavine prava i borbe protiv korupcije, saradnje mladih i bolje poslovne klime za razvoj inovativnih preduzeća, kao i o preporukama u vezi sa životnom sredinom i klimatskim promenama, i efikasnijom komunikacijom Berlinskog procesa.

Pored toga, biće organizovane serije panela i radionica kako bi civilno društvo elaboriralo pitanja kao što su nazadovanje demokratije na Balkanu, potencijali kreativnih industrija, migracije, medijske slobode i važnost Bregzita na evropsku perspektivu regiona.

Forum civilnog društva je u okviru Berlinskog procesa pokrenut u Beču 2015. godine. Organizovan je kroz periodične regionalne i godišnje sastanke, kao i kroz process javnog zagovaranja. Evropski fond za Balkan je odgovoran za planiranje i koordincaiju regionalnih i godišnjih sastanaka Foruma civilnog društva. Forum civilnog društva u Trstu je zajednička inicijativa Evropskog fonda za Balkan, ERSTE fondacije i Fridrih Ebert fondacije, organizovan je u partnerstvu sa Hajnrih Bel fondacijom u saradnji sa Centralno-evropskom inicijativom, Institutom za međunarodnu politiku (CeSPI), Institutom za međunarodne poslove (IAI) uz podršku Inteze Sanpaolo i Đenerali grupe.

Povezani članci

Referendum o izmeni Ustava u januaru, izbori u aprilu: Rizik po vlast mali, građani neinformisani

Aleksandar Ivković

Mere dogovorene na međupartijskom dijalogu nisu bile dovoljne

Aleksandar Ivković

Pendarovski: Evroatlantska orijentacija je vlastiti izbor, a ne rezultat deobe interesa

EWB