fbpx
European Western Balkans
Društvo

Forum civilnog društva u okviru Berlinskog procesa 14. i 15. oktobra u Tirani

Tirana; Foto: Evropska komisija

TIRANA – Fondacija za otvoreno društvo – Zapadni Balkan (OSF-WB) u saradnji sa Helenskom fondacijom za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP) i Institut za saradnju i razvoj iz Albanije (CDI) organizuju ovogodišnji Forum civilnog društva (CSF) u okviru Berlinskog procesa. Forum će se održati 14. i 15. septembra u Tirani.

CSF je inicijativa koja ima za cilj stvaranje platforme za konstruktivan i inkluzivan dijalog između predstavnika civilnog društva, predstavnika EU i vlasti u regionu, donatora i drugih zainteresovanih strana iz regiona i Evropske unije.

“Razmenjivanjem najboljih praksi i razvojem preporuka, ovogodišnji CSF ima za cilj da podstake regionalnu saradnju, reforme u vezi sa pristupanjem EU i podrži proces saradnje između zemalja sa Zapadnog Balkana”, naveli su organizatori.

Dodaje se da će događaj u Tirani biti prilika za diskusiju o preporukama za sedam ključnih tema: energetika, pristup jedinstvenom evropskom tržištu, digitalizacija, zelena agenda, mobilnost i migracije, bezbednost i geopolitka i politika proširenja.

Forum civilnog društva je platforma za omogućavanje dijaloga između građana Balkana i regionalnih i evropskih donosilaca odluka, u okviru Berlinskog procesa. Njegov cilj je da obezbedi učešće civilnog društva u razmatranju i kreiranju politika prilagođenih približavanju zemalja regiona jedna drugoj i njenom učvršćivanju u Evropskoj uniji.

U nizu godišnjih i privremenih regionalnih sastanaka i onlajn diskusija, istraživački centri i aktivističke organizacije iz regiona okupljaju se kako bi raspravljali o pitanjima koja se postavljaju kroz godišnje dnevne redove Berlinskog procesa. Na osnovu svog istraživanja i terenskog znanja, oni artikulišu preporuke o širokom spektru tema koje su date regionalnim i evropskim donosiocima odluka.

Inicijativa je pokrenuta 2015. godine Forumom civilnog društva na samitu Zapadnog Balkana u Beču 2015. Poslednji CSF organizovan je 2022. godine u Berlinu, a domaćini su bili Institut Aspen iz Nemačke i Udruženje jugoistočne Evrope koje je okupilo više od 100 učesnika. Preporuke iz poslednjeg CSF-a možete pronaći ovde.

Povezani članci

Kocijančič: Pozdravljamo aktivnu istragu povodom napada na novinara Jovanovića

EWB

Mladi Zapadnog Balkana ohrabreni da doprinesu debati o budućnosti Evrope

EWB

EU pomaže razvoj carinske laboratorije Srbije

EWB