fbpx
European Western Balkans
Društvo Izdvojeno

Forum civilnog društva Zapadnog Balkana od nedelje u Skoplju

SKOPLJE – Nakon glavnog izdanja ovogodišnjeg Foruma civilnog društva Zapadnog Balkana koji se održao u Londonu tokom jula, prateće izdanje biće organizovano u Skoplju od 7. do 9. oktobra.

Ovo će biti drugi put, nakon 2016, da je makedonska prestonica domaćin ovakvog događaja. Forum, u organizaciji Evropskog fonda za Balkan i Fondacije Fridrih Ebert, zamišljen je kao platforma putem koje civilno društvo Zapadnog Balkana daje svoj doprinos Berlinskom procesu kroz raspravu o regionalnim pitanjima i politikama i nadgledanje napretka u realizaciji ciljeva i inicijativa samog procesa.

Potvrđeno je da će se Berlinski proces, inicijativa koju je 2014. pokrenula nemačka vlada kako bi jednom godišnje okupila političke lidere Zapadnog Balkana, biti nastavljena u poljskom gradu Poznanju 2019. Samim tim, odluka da se prateći sastanak održi u državi koja je trenutno u fokusu dešavanja na Balkanu, više je nego opravdana.

Naslov ovog izdanja Foruma biće “Ponovno razmatranje angažmana civilnog društva na Zapadnom Balkanu”, i sastojaće se od panel diskusija, radionica i debata. Neke od tema koje će ovi događaji pokrivati biće bilateralni sporovi, aktivizam nasuprot savetovanju i evropska perspektiva regiona.

Na početku događaja, kratki film pružiće retrospektivu svakog prethodnog samita u okviru Berlinskog procesa (u Berlinu, Beču, Parizu, Trstu i Londonu), a potom će učesnike pozdraviti Eva Elerajt ispred Fondacije Fridrih Ebert i Igor Bandović ispred Evropskog fonda za Balkan.

Potencijalno učešće visokih makedonskih zvaničnika, uključujući premijera Zorana Zaeva, kao i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, takođe je najavljeno.

Povezani članci

Mladi u Srbiji: Naklonjeniji Istoku i protiv sankcija Rusiji

EWB

Joksimović: Podrška iz Fonda solidarnosti EU pokazatelj konkretne koristi koju Srbija ima od pristupanja EU

EWB

Svi komentari na predložene ustavne amandmane na sajtu Ministarstva pravde

EWB