fbpx
European Western Balkans
Region

Forum Jadransko-jonske inicijative u Bečićima: Jačanje političkih veza u regionu

Forum Strategije EU za Jadransko-jonski region; Foto: Twitter / @rccint

BUDVA – Četvrti Forum Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i druga zajednička Konferencija Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta ove regija počeli su juče u Bečićima.

Dvodnevni forum održava se pod nazivom: „Integracija za narod, razvoj za region“, piše Danas.

Incijativa koja postoji skoro 20 godina, a čiji je začetnik Italija, okuplja i druge države iz regiona Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Srbiju, Grčku, Albaniju, dok je Severna Makedonija aplicirala za članstvo.

Premijer Crne Gore Duško Marković izrazio je uverenje da će Crna Gora ubrzo postati član EU, što se kako je istakao i podudara sa intenziviranjem saradnje na Jadranu, piše Danas.

„Jadran je jedno od najvećih područja Evrope, dom za više od 70 miliona ljudi. Stoga, ova regija treba da postane most među ljudima, a Crna Gora će i dalje nastaviti da se ponaša kao odgovoran sused državama regiona“, rekao je Marković i dodao da Crna Gora želi da postane „ekonomsko čvorište regiona“, oslanjajući se umnogome na potencijale ove inicijative.

Na ovom dvodnevnom forumu učestvuju i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ministarka Joksimović je rekla da će Srbija od 1. juna 2019. godine preuzeti predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i da će prioriteti tokom srpskog predsedavanja biti saobraćajno i energetsko povezivanje.

Značaj projekta pored jasnih ekonomskih koristi za ovaj region može da pomogne u jačanju političkih veza između država-učesnika, uključujući i kandidate za članstvo u Evropskoj uniji, „jer svi sarađuju pod ravnopravnim uslovima“ istakli su predstavnici Evropske komisije, prenosi Danas.

U okviru ove konferencije potpisana je i Budvanska deklaracija.

Povezani članci

Petrič: Srbija najvažnija u regionu, vidi budućnost u EU

EWB

Slovenija sutra u Piranskom zalivu sprovodi odluku arbitraže

EWB

Brnabić u Draču na sastanku predsednika vlada regiona

EWB