fbpx
European Western Balkans
Društvo

Forum sudija: Ne treba ignorisati tekovine EU

Zgrada evropskog parlamenta u Strazburu; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Forum sudija Srbije pozvao je danas sve zainteresovane strane da se aktivno uključe u proces izmene Ustava Srbije, kako bi bio izmenjen u duhu tolerancije i demokratskih prinacipa, razmene mišljenja svih zainteresovanih učesnika i javnosti, a u korist svih građana.

Imajući u vidu prethodna dešavanja Forum sudija je u saopštenju izrazio zabrinutost, zbog načina na koji teče javna rasprava povodom predloženih ustavnih amandmana, ističući da se održiva ustavna reforma mora odvijati uzimajući u obzir mišljenja svih zainteresovanih strana.

“Činjenica da je Republika Srbija u predhodnom periodu uradila mnogo na svom putu da postane punopravna članica Evropske Unije, govori u prilog tome da ne bi bilo celishodno ignorisati demokratske tekovine pravnih sistema država članica Evropske unije, čiji član želimo da postanemo”, navodi se u saopštenju.

Zbog toga, kako dodaje, nacionalna rasprava o ustavnim pitanjima treba da dobije apsolutni značaj i da bude u kontekstu omogućavanja svih zainteresovanih strana da aktivno učestvuju u debati i na taj način doprinose promenama koje će imati veliki uticaj na celokupno građanstvo u narednom periodu.

Povezani članci

Flesenkemper: Izazovi sa funkcionisanjem demokratskih institucija u Srbiji evoluirali

EWB

Kandić: Nacionalne istine o žrtvama onemogućavaju njihovo priznavanje

EWB

EU ulaže 1,5 miliona evra za razvoj istraživačkog novinarstva

EWB