fbpx
European Western Balkans
Politika

Forum za međunarodne odnose: Vlada da se posveti analizi primedbi iz Izveštaja EK

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji sa žaljenjem konstatuje da ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o Srbiji upućuje na zaključak da je, ukupno uzevši, Srbija protekle godine stagnirala na putu evropskih integracija, piše u saopštenju Foruma za međunarodne odnose.

Kako se navodi, Izveštaj ne negira napredak u nekim oblastima, međutim, taj napredak je u sveukupnoj oceni poništen odsustvom suštinskog progresa, pa i nazadovanjem u nekim oblastima koje se ocenjuju u Izveštaju.

“Negiranje i relativizacija ocena, pa i neprimerene izjave nosilaca najistaknutijih državnih funkcija povodom zaključaka i ocena iz Izveštaju nisu od koristi u naporima ka dostizanju evropskih standarda u brojnim oblastima društvenog života”, ističe se u saopštenju i dodaje da posebno brine to što se sa nipodaštavanjem govori o upozorenjima u Izveštaju o sporosti u izgradnji i unapređenju institucija koje bi trebalo da budu stubovi demokratskog poretka.

“Te primedbe se relativizuju i pomoću pozivanja na rešavanje otvorenih pitanja u okviru dijaloga sa Prištinom”, piše u saopštenju.

Forum za međunarodne odnose dodaje i da podržava svaki konstruktivan stav o nastavku dijaloga, čiji je prekid izazvan uvođenjem carina od 100 procenata na proizvode iz Srbije od strane vlasti u Prištini, ali skreće pažnju da postizanje sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom nije jedini uslov za postizanje napretka u evropskim integracijama, što se vidi i iz Izveštaja Evropske komisije.

“Forum stoga smatra da bi, u narednom periodu, Vlada Republike Srbije trebalo da posveti posebnu pažnju analizi primedbi koje se nalaze u Izveštaju Evropske komisije i preduzme korake koji bi vodili prevazilaženju naznačenih prepreka u daljem napretku u procesu integracija, ukoliko ostaje odlučno pri stavu da su evropske integracije njen prioritet”, ističe se.

Forum za međunarodne odnose, kao deo Evropskog pokreta u Srbiji, navodi da ostaje pri stavu da je strateška orijentacija Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, koja je utvrđena još 2000-te godine, od najvećeg značaja za sveobuhvatni napredak društva i dobrobit njenih građana.

Forum za međunarodne odnose je najstariji forum Evropskog pokreta u Srbiji. Nastao je 1995. godine, sa težnjom da doprinese stvaranju institucionalnog okvira u kojem će se na bazi punog poštovanja evropskih vrednosti, ljudskih prava i sloboda voditi kvalifikovana rasprava o svim relevantnim aspektima međunarodnih političkih i ekonomskih odnosa. Forum okuplja stručnjake i stručnjakinje u oblastima spoljne politike, diplomatije, ekonomije i međunarodnog prava.

Povezani članci

Varhelji u Beogradu: Sprovoditi reforme paralelno sa investicionim planom

EWB

Srbija i Republika Srpska zajedno će konkurisati za fondove EU

EWB

Dačić: EU da se izjasni o promeni Ustava u delu pravosuđa

EWB