fbpx
European Western Balkans
Evropa

Frans Timermans kandidat socijalista za predsednika Evropske komisije

Frans Timermans; Foto: Evropska unija

BRISEL – Prvi potpredsednik Evropske komisije, Holanđanin Frans Timermans, biće vodeći kandidat Partije evropskih socijalista (PES) za izborima za Evropski parlament u maju. Maroš Šefčovič, Timermansov kolega iz Komisije, povukao se iz trke u ponedeljak i podržao ga.

PES je jedna od evropskih partija koja je ostala uz sistem Spitzenkandaidat-a, uspostavljenog tokom prethodnog izbornog ciklusa. Evropske partije u toku izborne kampanje ističu vodećeg kandidata, a kandidat iz pobedničke partije biće predložen za novog predsednika Evropske komisije.

Šefčovič, potpredsednik Komisije zadužen za energetsku uniju, u ponedeljak je poslao pismo predsedniku PES-a Sergeju Staniševu, u kom je podržao Timermansovu kandidaturu i odustao od sopstvene, prenosi EURACTIV.

“Želim Fransu svu sreću u ovim zahtevnim vremenima. Istovremeno, spreman sam da blisko sarađujem sa njim”, napisao je Šefčovič tom prilikom.

Pedesetsedmogodišnji Timermans je u Komisiji Žan Klod Junkera zadužen za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i povelju o ljudskim pravima. Bio je ministar evropskih poslova, a potom i spoljnih poslova Holandije. Diplomirao je francuski jezik i književnost, a na postdiplomskim studijama specijalizovao se za pravo EU.

Na pres konferenciji u utorak, Timermans je podvukao značaj izbora za Evropski parlament sledeće godine, rekavši da će to biti najznačajniji izbori za ovu instituciju još od prvih koji su održani, pre četiri decenije.

“Treba da budemo vrlo kritični prema onome što smo radili u prošlosti, moramo da poboljšamo svoje rezultate i smislimo projekat… koji pokazuje konkretne korake ka uspostavljanju pravednijeg društva”, rekao je on.

Kongres Partije evropskih socijalista održaće se 7. i 8. decembra u Lisabonu. Za razliku od kongresa Evropske narodne partije, čiji će delegati sutra u Helsinikiju birati između Aleksandra Štuba i Manfreda Vebera za vodećeg kandidata, ta procedura će, shodno razvoju događaja, kod socijalista izostati.

Očekuje se da će PES na izborima za Evropski parlament pretrpeti značajne gubitke, ne samo zbog pada podrške nekih od njenih nejvećih članica – nemačke Socijaldemokratske partije i francuskih Socijalista, već i nemogućnosti britenskih Laburista da se takmiče na izborima nakon Bregzita.

U nekim drugim zemljama EU, sa druge strane, članice PES-a stoje bolje – predsednici vlada Španije, Portugala, Švedske, Malte i Slovačke dolaze iz ovih partija.

Povezani članci

Makron u ponedeljak u Berlinu sa Angelom Merkel

EWB

Evropski desničari otpočeli izbornu kampanju

EWB

EP traži jaču kontrolu finansiranja NVO

EWB