fbpx
European Western Balkans
Vesti

Fratini sa zvaničnicima Srbije o evropskim integracijama

Franko Fratini; Foto: Belgrade Security Forum / Aleksandar Anđić

BEOGRAD – Predsednik Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Franko Fratini razgovarao je tokom protekla dva dana sa ministrima Vlade Srbije o reformama koje ova država sprovodi na putu evropskih integracija.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Jokismović i Fratini složili su se juče da je zalaganje Srbije za stabilnost regiona važno i za stabilnost EU. Takođe, konstatovali su da je ona ključni faktor kojim se obezbeđuju mir, saradnja i napredak i da bi stoga, vrednosti na kojima insitiramo, trebalo da afirmišu i ostali.

“Srbija je i do sada pokazala da zaslužuje da bude punopravan deo EU”, ukazao je Fratini i potvrdio da će na sve načine podržati naš proces evrointegracija.

Uveren je da je opredeljenost vlade da bude aktivan i pouzdan partner primećena u EU, pre svega kroz otvaranje poglavlja.

Fratini ocenjuje da su reforme u Srbiji dale konkretne rezultate i da koriste razvoju privrede, prevashodno kroz nova inostrana ulaganja.

Sa ministarkom pravde Nelom Kuburovć Fratini je danas diskutovao o predstojćim izmenama Ustava u oblasti pravosuđa i o daljem napretku Srbije u oblasti evrointegracija.

Kuburović je ukazala da je u toku usaglašavanje teksta nacrta sa preporukama Venecijanske komisije i da će nova usaglašena verzija ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa biti završena do kraja leta.

Fratini je pozdravio je odluku Srbije da usaglasi tekst amandmana sa svim preporukama Venecijanske komisije i ukazao da nakon usaglašavanja predlog sa ustavnim izmenama treba što pre da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je sa Fratinijem o napretku koji je Srbija ostvarila u procesu evropskih integracija, sa posebnim akcentom na Poglavlje 24 – pravda, sloboda i bezbednost.

Stefanović i Fratini konstatovali su da je ostvaren značajan napredak u reformama koje se sprovode unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, a koje su sastavni deo Poglavlja 24, i izrazili zadovoljstvo ispunjenim aktivnostima predviđenim Akcionim planom.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, na sastanku je istaknuto da će u narednom periodu biti nastavljen zajednički rad u cilju postizanja još većeg stepena usaglašenosti normativnog okvira Ministarstva unutrašnjih poslova sa standardima Evropske unije.

Razgovarajući o iregularnim migracijama, Stefanović i Fratini su se saglasili da je za ovaj problem neophodan jedinstven odgovor na nivou cele Evrope, kaže se u saopštenju MUP-a.

Povezani članci

Cilj su evropske vrednosti,a ne formalno članstvo u EU

EWB

Priznavanje genocida u Srebrenici – neophodan uslov pomirenja na Zapadnom Balkanu

EWB

Kolomina u Beogradu i Sarajevu razgovarao o saradnji sa NATO-m

EWB