fbpx
European Western Balkans
Društvo

Friden: Srbija da bude strpljiva, bolje biti u EU, nego…

BEOGRAD – Bivši profesor Mensfild koledža u Oksfordu Majkl Friden poručio je Srbiji u ostalim zemljama zapadnog Balkana da budu strpljive na evropskom putu i da je bolje biti u Evropskoj uniji, iako je u krizi.

“EU jeste u krizi, ali se pokazala ipak kao stabilan sistem koji je Starom kontinentu doneo dug period mira”, rekao je u intervjuu za današnju “Politiku” Friden, vodeći teoretičar političkih ideologija u svetu.

On smatra da je bolje biti u zajednici “u kojoj se razgovara o onome šta je zajednički interes, nego živeti u podeljenoj Evropi”.

Friden je istakao da je EU “kao projekat daleko od idealnog”, ali da “ne vidi bolju alternativu”.

Za Nemačku, Friden kaže da je “supersila u EU”, ali da se politički još ne ponaša tako, iako je na neki način zaslužila tu ulogu.

“Vlada u Berlinu je u čudnoj poziciji, kontroliše ekonomiju i finansije EU, a s druge strane ne želi da preuzme i politički vodeću ulogu”, ocenjuje Friden.

Za 70 godina, Nemačka je doživela neviđenu transformaciju – postala je srce liberalne Evrope i glas razuma kada je reč o rešavanju problema migranata, kazao je Friden.

“Možda zvuči kao preterivanje, ali Nemačka, koja je vrlo efikasna ekonomija, s visokom produktivnošću, nije iskorišćavala tu svoju poziciju u EU”, ocenio je emeritus Mesfild koledža u Oksfordu.

Friden smatra da je Britanija potpuno nepripremljena za Bregzit i da je nemoguća misija da se posao izlaska iz EU završi za dve godine.

Povezani članci

Evropski parlamentarci u poseti Obrenovcu

EWB

Džihić: Vučićevo lažno evropejstvo već godinama vodi Srbiju u autokratiju

EWB

Danas predstavljena Nova spoljnopolitička inicijativa

EWB