fbpx
European Western Balkans
Društvo

Fridom haus: Omogućiti novinarima da rade bez straha od hapšenja

Novine; Foto: Pixabay

VAŠINGTON / BEOGRAD – Pandemija je nova situacija za svaku vladu, ali novinarima treba omogućiti da rade svoj posao bez straha da će biti uhapšeni, ocenila je za Glas Amerike Želike Čaki iz organizacije Fridom Haus povodom privođenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

U Fridom hausu za Glas Amerike kažu da sva ograničenja moraju biti “proporcionalna i neophodna”.

“Pandemija predstavlja novu situaciju za svaku vladu, ali sva ograničenja prava moraju biti proporcionalna i ocenjena kao neophodna, kako u domenu, tako i u trajanju. Novinarima treba da bude omogućemo da rade svoj posao bez straha da će biti uhapšeni, i da informišu javnost o krizi javnog zdravlja”, kaže Želike Čaki.

Ana Lalić, koja je jutros puštena iz pritvora, privedena je sinoć, nakon što je portal Nova.rs objavio njen tekst o problemima zaštitne opreme Kliničkog centra Vojvodine, gde je navela da su medicinski radnici bez adekvatne zaštite za rad, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema rečima njenog advokata, prethodno joj je pretresen stan i oduzeti mobilni telefoni i laptop.

Lalić privedena je nakon što je Klinički centar Vojvodine obavestio tužilaštvo i policiju da je Lalić svojim tekstom “uznemirila javnost i naštetila ugledu institucije”.

Klinički centar Vojvodine označio je u saopštenju tekst kao “netačan, neproveren i zlonameran” zbog navoda o tome da medincinske sestre u ovoj ustanovi rade bez zaštitne opreme, ukazujući da je “zbog uznemiravanja javnosti i rušenja ugleda” obavestio tužilaštvo i policiju.

Evropska federacija novinara: Obavestićemo Platformu za zaštitu novinarstva Saveta Evrope

O hapšenju Ane Lalić obavestićemo Platformu za zaštitu novinarstva Saveta Evrope, izjavio je Rikardo Gutieres, generalni sekretar Evropske federacije novinara, prenosi Nova.rs.

Gutieres je naveo da će se njegove kolege pozabaviti ovim slučajem i objaviti vest o trenutnim dešavanjima.

On je putem svog Tviter naloga u ime Evropske federacije novinara prethodno zatražio hitno oslobađanje novinarke.

Povezani članci

U sredu i četvrtak radionica za članove NKEU o inovativnim pristupima javnom zagovaranju

EWB

[BSF] Palmer: Budućnost regiona u EU i NATO, izazovi zajednički

EWB

Diskusija o politici životne sredine Ukrajine i Zapadnog Balkana

EWB